Zdravlje

Ljubav

Nestorović upozorava: Deca imaju problem u razvoju zbog nedostatka cinka!

Jedan od najbitnijih elemenata čovekovog organizma, svakako je cink. Doktor Branimir Nestorovi upozorava da deca imaju problem u razvoju zbog nedostatka cinka!

Nestorović upozorava: Deca imaju problem u razvoju zbog nedostatka cinka! Screenshoot/Instagram
- Većinu vitamina u dovoljnoj meri unosimo redovnom ishranom: problem predstavljaju minerali. Kad vam kažu pijem neke minerale, ti neki minerali su mnogo važniji, jer je hrana deficitarna sa njima, a bez njih nema života. Ja uvek počinjem od esencionalnog minerala, a to je cink jer mi živimo u području koje je deficitarno ovom supstancom. 300 enzima u našem organizmu ne mogu da funkcionišu bez cinka. Neophodan je za plodnost. Žene i muškarci koje žele dete treba da uvek piju cink. Deca koja imaju deficit cinka imaju problem u rastu i razvoju - objašnjava doktor Branimir Nestorović.Kako biste izbegli simptome uzrokovane nedostacima cinka, neophodno je da u svoju ishranu uvrstite meso, poput govedine, jagnjetine, jaja, semena bundeve, graška, integralnih žitarica, morskih plodova - posebno ostriga, srvenog mesa - svinjetine i govedine, oraha, spanaća, mleka, klica, vina, soje, iznutrica, belog luka, kupusa. Takođe, sardina, suvo i mahunasto voće, kao i integralne žitarice, veoma su bogate ovim elementom.


Simptomi nedostatka cinka, mogu biti slični prehladi:

- slabljenje imuniteta
- pojačana nervna napetost
- hronični umor
- otežano zarastanje rana
- kožne promene
- noćno slepilo
- poremećaj ukusa
- dugotrajna dijareja
- zakasneli razvoj
- smanjen apetit
- gubitak čula ukusa i mirisa
- mentalna letargija
- pojačana sklonost ka infekcijama
- opadanje kose
- smanjenje broja spermatozoida (a time i plodnosti)
- smanjenje seksualnog nagona
- suva i ogrubela koža
- krhkost i bele mrlje na noktima
Cink ima interesantno dejstvo zato što blokira mesta na kojima se vezuju virusi. Cink se mora uzimati u vidu suplemenata i to u dozi od 10 do 15 mg dnevno za odrasle.


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Republika.rs

Povezane vesti:


>