Lepota

Ljubav

Opadanje kose: Rešenje je u čistoći vlasišta i ovoj hrani!

Opadanje kose nije redak problem, razlozi su mnogobrojni od bioloških problema do nedostatka dovoljno hranljivih sastojaka u vašoj ishrani. Rešenje je u čistoći vlasišta i ovoj hrani! Ono što jedete utiče na vašu kosu!

Opadanje kose: Rešenje je u čistoći vlasišta i ovoj hrani! Svet Plus

Zbog toga je važno da jedete hranljive sastojke kako biste sprečili njeno opadanje. 1. Proteini
Ovo je jedan od najvažnijih sastojaka. Proteini su osnova kose, pa je zato važno da je vaš unos proteina dovoljan. Da bi vam kosa brže i zdravije rasla morate da ih uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu.

Jaja su najveći izvor proteina. Osim njih, možete da jedete i pasulj, ali i mlečne proizvode poput mleka, jogurta i sira.


2. Gvožđe
Gvožđe je podjednako važno, a njegov manjak dovodi do anemije koja može da bude glavni krivac za opadanje kose.

Spanać je verovatno najveći izvor gvožđa. Osim njega, jedite sočivo, ostrige, crveno meso i jabuke. Oni mogu učiniti čuda za vašu kosu.3. Vitamin C
Slobodni radikali u našoj kosi mogu da spreče rast kose, pa čak i da unište folikulu dlake. Vitamin C, kao antioksidant, sprečava oksidativni stres protiv ovih slobodnih radikala. Takođe, sprečava starenje naše kose.

U svoju ishranu uvrstite i citrusno voće poput narandže i limuna, ali i paradajz, guavu, papaju i jagode.4. Omega 3 masne kiseline
Omega 3 masne kiseline ne samo da sprečavaju gubitak kose, već i povoljno utiču na njen rast. One neguju folikul dlake i smanjuju upalu, što obezbeđuje rast i zdravlje kose.

Riba je najveći izvor omega 3 masnih kiselina. Osim ribe, u svoju ishranu možete da uvrstite i orašaste plodove poput badema i oraha. Čak su i lanene semenke dobar izvor ovih kiselina i trebalo bi ih uključiti u ishranu u obliku večernjih zalogaja.5. Biotin
Biotin pojačava proizvodnju aminokiselina, što pomaže u proizvodnji belančevina važnih za rast kose.

Namirnice poput žumanca, avokada, badema, karfiola, pečuraka i slatkog krompira, neke su od bogatih izvora biotina.Što jesti tokom dana?Doručak

Možete da uključite sokove poput onog od narandže ili od paradajza svako jutro, uz svoj redovan doručak. U ovaj obrok možete da uključite omlet i sir.


Ručak

U ishranu možete da dodate piletinu, spanać, jednu činiju sočiva ili pečurki kao prilog. U ručak možete dodati i jogurt.Večernji zalogaji

Možete da jedete pečene bademe, orahe i lanene semenke. Možete da dodate i malo voća poput jabuke ili papaje kao deo večernje užine.


Večera

Za večeru bi trebalo da potražite nešto lagano. Možete se držati svoje uobičajene večere i popiti čašu mleka pre nego što krenete u krevet.Čak i ako ste od onih koji koji govore da im se kosa ne masni i perete je jednom nedeljno ili jednom u deset dana, znajte da ste u zabludi. Možda vam se na vlasima masnoća ne vidi ali teme glave vam nije čisto, pore su zapušene i dolazi do gubitka kose.


Još tekstova o nezi i lepoti možete pročitati OVDE  
 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Indian Express

Povezane vesti:


>