Zdravlje

Ljubav

Hrana koja popravlja raspoloženje i menja hemiju mozga!

Hrana koja popravlja raspoloženje i menja hemiju mozga! Pravilnom ishranom ne hranimo samo telo već i um, i od namirnica koje biramo može zavisiti kako se osećamo i ponašamo.

Hrana koja popravlja raspoloženje i menja hemiju mozga! Svet Plus




Mozak proizvodi neurotransmitere, a neurotransmiteri dalje proizvode aminokiseline od kojih su izgrađene belančevine u hrani koju jedemo. To znači da se proizvodnja i oslobađanje neurotransmitera u organizmu može promeniti zavisno od ishrane.



Neredovni obroci često su uzrok lošeg i promenljivog raspoloženja. Ukoliko duže ne jedete, mozak je primoran da koristi rezerve a metabolizam se dodatno usporava. Sa druge strane, pravilni i redovni obroci nas čine zadovoljnijim i daju nam potrebnu energiju za napore koji čine svakodnevnicu. Neke namirnice se posebno izdvajaju kao namirnice koje popravljaju raspoloženje pa ih konzumirajte što češće.




Crni i zeleni čaj
Smanjuju apetit i pomažu u gubitku telesne težine ubrzavajući sagorevanje masti. Poboljšavaju mentalne funkcije, posebno koncentraciju i memoriju. Otklanjaju umor, i pospešuju budnost i raspoloženje.







Crna (tamna) čokolada
Čokolade sa preko 70% kakaa su tamne čokolade. One sadrže više antioksidanata nego mlečne jer su bogate flavonoidima koji joj daju gorak ukus. Stimulišu proizvodnju hormona sreće endorfina i spadaju u prirodan antidepresiv koji proizvodi osećaj zadovoljstva.




Orasi
Orasi sadrže veći nivo omega-3 masnih kiselina, pa se ova namirnica povezuje sa boljim raspoloženjem i nižom stopom depresije. Šaka orašastih plodova dnevno velikom brzinom utiče na emocije i priprema organizam da bolje podnese stres.



Suncokretove semenke
Odličan su izvor folata i magnezijuma koji regulišu i podižu raspoloženje. Utiču na nervozu, anksioznost i nesanicu. Semenke suncokreta su i izvor tirozina, neesencijalne amino kiseline koja pojačava kognitivne funkcije.


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: zdravisimo.com

Povezane vesti:


>