Zdravlje

Ljubav

Ginekolog Aleksandar Ljubić: Trudnoća i vakcina protiv korona virusa!

Trudnoća i vakcina protiv korona virusa! Evo kakav stav ima ginekolog Aleksandar Ljubić po pitanju koje mnoge interesuje i zabrinjava. On je za TV K1 rekao da stav Svetske zdravstvene organizacije, koji je stigao juče, da i trudnice mogu da se vakcinišu, nije dovoljno potkrepljen dokazima.

Ginekolog Aleksandar Ljubić: Trudnoća i vakcina protiv korona virusa! Screenshoot/Youtube

Stav je medicinske struke da se trudnice ne vakcinišu protiv virusa korona, jer ne postoje studije o efektima vakcina na trudnoću, izjavio je danas ginekolog Aleksandar Ljubić i dodaje da je preporučena vakcinacija samo ako trudnice rade sa kovid pacijentima ili imaju određene bolesti.

On je za TV K1 rekao da stav Svetske zdravstvene organizacije, koji je stigao juče, da i trudnice mogu da se vakcinišu, nije dovoljno potkrepljen dokazima, te da su profesionalna udruženja po tom pitanju konzervativnija.


- Ne postoje studije o efektu vakcinacije na trudnoću. Nijedan proizvođač vakcina nije uključivao trudnice u grupu ispitanika. Najveća svetska udruženja američka, engleska, evropska ne predlažu sistemsku vakcinaciju trudnica - rekao je LJubić.

On je dodao da svetska udruženja preporučuju samo u određenim situacijama da se trudnice vakcinišu, a to je ako moraju da rade sa kovid pacijentima ili ukoliko imaju neka oboljenja, ukoliko imaju transplantiran organ, neka hematološka oboljenja.


Ljubić naglašava da nijedan proizvođač vakcina nije radio testiranja vakcina na trudnicama, da je jedino Moderna radila istraživanje na životinjama i da nisu dokazani štetni efekti na pacovima.

- Kada nemate podatke, onda se mišljenja udruženja zasnivaju na ekspertskim mišljenjima i pretpostavljanjima šta će se desiti - naveo je on.

Napominje da korona u trudnoći nosi veće rizike za obolevanje, da je virus opasniji u odmakloj trudnoći, te da su zbog toga trudnice smeštene u grupu visokorizičnih.

Naglašava da je RNK nova vakcina, da nije tradicionalna, da saznanje govori da će "verovatno biti bezbedna".

- Nisu ni sve klasične vakcine dozvoljene u trudnoći - MMR, BCG, protiv tuberkuloze - istakao je Ljubić.Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Republika.rs

Povezane vesti:


>