Zdravlje

Ljubav

Ako ovako perete donji veš fekalnih bakterija mogu da se prošire po njemu!

Ako ovako perete donji veš fekalnih bakterija mogu da se prošire po njemu! Evo šta kaže doktorka Lisa Ekerli, koju nazivaju i doktorkom za higijenu.

Ako ovako perete donji veš fekalnih bakterija mogu da se prošire po njemu! Svet Plus

Stručnjaci za higijenu kažu da, ako operete gaćice na temperaturi od 40 stepeni, iz mašine ćete ih izvaditi pune fekalnih bakterija. A ako donji veš perete sa ostalim vešom – što, naravno, svi rade – time kontaminirate i drugu odeću.
Dr. Lisa Ekerli, koju nazivaju i doktorkom za higijenu, kaže da ukoliko veš operete na temperaturi nižoj od 60 stepeni, nećete ubiti bakterije.“Nemojte da stavljate donji veš u mašinu sa krpama za sudove na nisku temperaturu, jer je moguće da tako krpe kontaminirate fekalnim bakterijama, a ne želite ih u kuhinji”, kaže ona.Međutim, imunolog dr Dežan Maćioči sa Univerziteta u Saseksu, kaže da čak ni temperatura od 60 stepeni nije dovoljna da ubije bakterije.
“Ne možemo očekivati da bakterije nestanu ni na 60 stepeni, posebno ukoliko mašina na toj temperaturi pere kratko – većina mašina ne održava temperaturu od 60 stepeni tokom celog programa pranja”, poručuje ona.

Ukoliko iz nekog razloga ne možete da perete veš na 90 stepeni ili imate veš od nekog osetljivijeg materijala, dr Ekerli savetuje da u mašinu ubacite malo sredstva za dezinfekciju veša.


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Mondo

Povezane vesti:


>