Ostalo

Smeno

Kuvanje filova od žumanaca i jaja u mikrotalasnoj pećnici! (VIDEO)

Kuvanje filova od žumanaca i jaja u mikrotalasnoj pećnici! Svi oni koji preferiraju tradicionalan način pripreme i veruju da je tako spremljen krem ukusniji i zdraviji ne moraju ni da probaju ovaj metod. 

Kuvanje filova od žumanaca i jaja u mikrotalasnoj pećnici! (VIDEO) Screenshoot/Youtube
Neki već znaju za foru, al za sve vas koji ste pitali i za one koji bi želeli da pojednostave spremanje filova na pari pokušaću da pojasnim kako se kuvaju žumanca i cela jaja u mikrotalasnoj pećnici.Svi oni koji preferiraju tradicionalan način pripreme i veruju da je tako spremljen krem ukusniji i zdraviji ne moraju ni da probaju ovaj metod.Kuvanje u mikrotalasnoj ne samo da je brže nego se i mnogo lakše uočavaju faze i sa većom sigurnošću se može utvrditi kad je fil skuvan. A verovatno je baš ta nesigurnost jedan od važnih razloga zbog kojih ste do sad izbegavali sve poslastice sa kuvanjem jaja na pari.Tačne mere i odnos žumanaca i šećera biće uvek navedeni u konkretnom receptu .


NAPOMENA:

Svaka mikrotalasna je specifična i navedene mere za snagu i vreme doživite samo kao smernice da biste utvrdili koje tačno odgovaraju vašoj pećnici.


1. Mikserom dobro umutite žumanca i šećer dok smesa ne posvetli i ne uveća zapreminu.


2. Odgovarajući plastični il keramički sud stavite u mikrotalasnu, podesite jačinu na 600 W, a trajanje na 2 minuta (osim ako imate manje od 10 žumanaca, tad počnite od 1 min.).

NAPOMENA: 


Sud treba da je dovoljno visok da ne bi smesa “pokipela” kad bude rasla, a i dovoljno uzak da ne zapinje o zidove pećnice nego da se lagano i revnomerno okreće.


3. Nakon tog vremena izvadite sud i promešajte žicom, pa vratite na još 1 minut. Ponovo izvadite i promešajte i opet vratite na 1 min.
NAPOMENA: 


Što  je veća količina žumanaca to je duži interval između mešanja, pa npr. za 18 žumanaca možete prvo uključiti na 3 min. pa postepeno smanjivati trajanje kuvanja.


4. U jednom trenutku primetićete da je smesa vruća i da iz nje izlazi para (“puši se”) – to je znak da ste blizu kraja i da sad smanjite interval na pola minuta i energičnije mešate žicom.


Smesa će vidno narasti tokom kuvanja da bi u jednom trenutku pala i zgusnula se i to je definitivno signal da ste žumanca termički obradili i skuvali fil.


Sad ako u receptu piše da treba (kao u filu za reformu recimo) dodajte prethodno rastopljenu čokoladu i promešajte da se sve sjedini. Čokolada će dodatno da zgusne smesu, a hlađenjem će još više očvrsnuti, te ne brinite što je još uvek tečna.
SAVET: 

Čokoladu uvek prethodno rastopim jer je tako brže i ravnomernije sjedinim sa kremom. Kockice čokolade se dodaju pri klasičnom kuvanju u sudu na pari, al je posuda i nakon toga nad izvorom toplote, pa se lako otope, dok kod mikrotalasne to nije slučaj. Kad dodamo čokoladu više ne vraćamo na kuvanje.KUVANJE CELIH JAJA U MIKROTALASNOJ


Takođe ćete tačne mere jaja i šećera imati navedene u konkretnom receptu.


Postupak kuvanja je isti kao kod žumanaca osim što ćete kod celih jaja biti oprezniji i prekidaćete kuvanje češće kako bi smesu promešali da vam se ne dogodi da se belanca zgrušaju.

Ako se ipak desi da se pojave te gromuljice, a krema je za kućnu upotrebu, nemojte je baciti. Neće biti baš savršene konzistencije i ukus će biti malko drugačiji, al će svakako ostati itekako jestiva.


I ovde ako tako piše u receptu dodajete rastopljenu čokoladu u već skuvan krem i mešajte da se sjedini. Masa će se od čokolade dodatno zgusnuti, a hlađenjem još više, pa ne brinite ako je još tekuća.
 


Ali glavni u celoj priči ste vi i praksa jer ćete samo kroz sopstveno iskustvo steći sigurnost i rutini. Stoga, ne bojte se grešaka jer se kroz njih najbolje uči i samo napred! Srećno!


Još recepata možete pogledati OVDE  

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/marinastaste.com

Povezane vesti:


>