Zdravlje

Ljubav

Koliko je opasno spavati u toploj sobi! Od srca do gojaznosti!

Koliko je opasno spavati u toploj sobi! Od srca do gojaznosti! Bakterije i gljivice vole da žive u toplom i vlažnom okruženju, pa ih hlađenje prostorije tokom noći može držati pod kontrolom.

Koliko je opasno spavati u toploj sobi! Od srca do gojaznosti! Svet Plus




Spavanje u pretoploj sobi ne samo da dovodi do znojenja i neprijatnog osećaja, već i do propuštanja brojnih pogodnosti koja se mogu dobiti spavanjem u hladnoj sobi.


Temperatura od 18 stepeni Celzijusa može značiti razliku između lošeg i mirnog sna, napominju stručnjaci.


Naučnici kažu da spavanje u hladnijoj sobi pomaže da ostanemo sveži i izgledamo mlađe.



Spavanje u sobi s nižom temperaturom podstiče proizvodnju melatonina koji se naziva i telesnim hormonom spavanja. Takođe je i antioksidans, što znači da služi kao hormon protiv starenja tela



Spavanje u hladnijoj sobi bi takođe moglo da pomogne i u sprečavanju nesanice. Studije ističu da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano s višim telesnim temperaturama.




Mnogi ljudi s nesanicom imaju poteškoće sa regulacijom telesne temperature, ograničavajući sposobnost gubitka toplote.







Od srca do gojaznosti


Više temperature znače da telo oslobađa više hormona stresa zvanog kortizol. Hladnija soba može pomoći u održavanju nivoa kortizola, a to znači manje stresa i bolji kvalitet sna.

Spavanje u hladnoj sobi može da smanji šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Takođe, poboljšava nivo hormona rasta, koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i gojaznosti. Povišen melatonin takođe smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.

Kad smo u dubokom snu, u našem telu se obnavljaju ćelije. Ako je temperature sobe viša, to nas može probuditi iz dubokog sna, a boravak u hladnoj sobi smanjuje šanse da se to dogodi. Jedna od prednosti spavanja u hladnijoj sobi je i ta što sprečava gljivične infekcije. Bakterije i gljivice vole da žive u toplom i vlažnom okruženju, pa ih hlađenje prostorije tokom noći može držati pod kontrolom. Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE 




Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Informer

Povezane vesti:


>