Ostalo

Smeno

Praznik Oci ili Očevi: Običaji i verovanja! (VIDEO)

Običaji i verovanja! Pravoslavni vernici danas obeležavaju hrišćanski praznik Oci ili Očevi, koji uvek pada u prvu nedelju pred Božić. Praznik Oci (Paterice) spada isto kao Materice i Detinjci u porodične praznike.

Praznik Oci ili Očevi: Običaji i verovanja! (VIDEO) Screenshoot/Youtube
Na Očeve, deca isto kao na Materice porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Detinjce.


Očevi bi obično danima unapred sakrivali sve konopce, a deca bi pokušavala da ih nekako nabave, kako bi pripremljeno dočakala praznik. Na dan Očeva najsigurnije je bilo uhvatiti oca na spavanju, a vezani otac bi po buđenju "grdio" decu, i tobože ljut podelio bi im poklone kako bi ga što pre oslobodili.


Deca potom čestitaju praznik, a očevi im dele slaktiše i druge poklone i na taj način se "dreše". Običaj je da se na Oce vezuju svi muškarci, kako ukućani, tako i oni koji su vam došli u kuću, a koji imaju decu.Noge im se vezuju za neki predmet kao što su krevet, stolica, sto, kako ne bi mogli da ustanu. Deci pri vezivanju često pomažu majke ili bake. Nekada davno "otkup" za odvezivanje sastojao se u voću ili pripremljenom odevnom predmetu, ali sada se deca uglavnom daruju igračkama, knjigama ili novcem.Oci, Materice i Detinjci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cela porodica. Veoma je važno da se porodica danas okupi i provede prijatne trenutke zajedno. Zato, domaćice, dajte sve od sebe u kuhinji danas!


Ovi praznici i običaji koji su u vezi s njima doprinose jačanju porodice, slozi u njoj, razumevanju, poštovanju između dece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom, a porodica je temelj društva, države i Crkve.
 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>