Zdravlje

Ljubav

Deca podložnija zarazi novog soja korona virusa - tvrde britanski naučnici!

Naučnici smatraju da je novi virus infektivniji za 50 do 70 odsto, ali ne veruju da je smrtonosniji. Deca podložnija zarazi novog soja korona virusa - tvrde britanski naučnici!

Deca podložnija zarazi novog soja korona virusa - tvrde britanski naučnici! Svet Plus

Članovi savetodavne grupe britanske vlade NERVTAG tvrde da su deca najverovatnije podložnija zaražavanju mutiranim korona virusom, u poređenju sa njegovim prethodnim sojevima, ali da nema dokaza da je novi oblik virusa smrtonosniji, piše Daily Mail.Epidemiolog Nil Ferguson, profesor na Kraljevskom koledžu London i član NERVTAG-a, tvrdi da postoji nagoveštaj da su deca podložnija zaražavanju novim mutiranim oblikom korona virusa. Ova hipoteza, međutim, još nije dokazana.Ferguson navodi da je broj zaraženih novim sojem korona virusa među decom mlađom od 15 godina mnogo veći, u poređenju sa brojem zaraženih drugim sojevima koronavirusa u istoj starosnoj grupi, ali nije naveo tačne podatke, prenosi Tanjug.
On je rekao da je moguće da je novi soj virusa nazvan B.1.1.7, koji se pojavio tokom novembarskog karantina, u vreme prvog školskog polugodišta, nastao zbog toga što je ova varijanta efikasnija u zaražavanju dece nego raniji oblici ovog virusa.
Naučnici smatraju da je novi virus infektivniji za 50 do 70 odsto, ali ne veruju da je smrtonosniji, niti da izaziva teže oblike bolesti kod dece i odraslih.Deca su do sada koronavirusom bila zaražena u mnogo manjem broju nego što obolevaju od drugih respiratornih bolesti, uključujući grip.
Prema vodećoj teoriji, ovo se dešava zbog toga što deca imaju mnogo manje receptora ACE2 putem kojih korona virus ulazi u ljudske ćelije, a čiji se broj uvećava sa godinama.Profesorka Vendi Barkli sa Kraljevskog koledža London i članica NERVTAG-a tvrdi da su odrasli zbog toga lakša "meta" za korona virus u poređenju sa decom.Barkli smatra da novim sojem virusa više bivaju zaražena deca, ne zbog toga što su ona njegova "meta", nego zbog toga što je sada manje inhibiran.


 

Doktorka Ana Gligić: Kako deluje vakcina protiv korona virusa?!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/telegraf.rs

Povezane vesti:


>