Ostalo

Sme�no

Sudan je bio poslednji mužjak severnog belog nosoroga! (VIDEO)

Sudan je bio poslednji mužjak severnog belog nosoroga! Živeo je u Ol Pađeta rezervatu, najvećem prebivalištu crnih nosoroga u Istočnoj Africi, u Laikipia Plateau, Kenija. Pojavio se čak i na listi "Najpoželjniji neženja na svetu" na Tinder aplikaciji u okviru napora za prikupljanje sredstava.

Sudan je bio poslednji mužjak severnog belog nosoroga! (VIDEO) Screenshoot/Instagram





Poslednji mužjak severnog belog nosoroga, Sudan, uginuo je nakon komplikacija povezanih sa njegovim godinama 2018. godine, saopštili su istraživači , dodavši da je on "ukrao srca mnogih svojim dostojanstvom i snagom".



U saopštenju Ol Peđeta rezervata u Keniji kaže se da je 45 godina star nosorog uspavan smrtonosnom injekcijom u ponedeljak, nakon što se njegovo stanje "značajno pogoršalo" i nakon što više nije bio u stanju da stoji. Njegovi mišići i kosti degenerisali su se i po koži je imao rane koje su se širile, uz dubinsku infekciju na zadnjoj desnoj nozi.



Nosorog je uz dve preživele ženke bio deo ambicioznih napora da se sačuva ta podvrsta od izumiranja, nakon što su ih lovokradice decenijama desetkovale. Jedna je njegova ćerka, Nađin, i druga je njena ćerka, Fatu.



"Bio je veliki ambasador svoje vrste i biće zapamćen zbog posla koji je obavio na podizanju svesti, globalno, o neprilikama u kojima su ne samo nosorozi, već i mnogo hiljada drugih vrsta koje se suočavaju sa izumiranjem kao rezultatom neodrživih ljudskih aktivnosti", rekao je direktor rezervata, Ričard Vajn.


Sudan je privlačio je hiljade posetilaca. Pojavio se čak i na listi "Najpoželjniji neženja na svetu" na Tinder aplikaciji u okviru napora za prikupljanje sredstava.









Poslednji mužjak severnog belog nosoroga rođen je u Sudanu i poslednji je pripadnik svoje vrste rođen u divljini.

Prebačen je u češki zoološki vrt i nakon toga u Keniju, 2009. godine, zajedno sa tri preostale plodne ženke severnog belog nosoroga. Stavljeni su pod danonoćnu oružanu stražu i hranjeni su po posebnoj dijeti. "Ipak, uprkos činjenici da su primećeni kako se pare, nije bilo uspešnih trudnoća", saopštava rezervat.







Rendžeri koji su se brinuli o Sudanu opisali su ga kao nežnog i, kada se njegovo stanje pogoršalo poslednjih nedelja, izrazili su žaljenje zbog njegove skore smrti.

Nosorog je "značajno doprineo opstanku svoje vrste i ostavio je iza sebe dve ženke", saopštio je rezervat. "Uz to, njegov genetski materijal je uzet juče i obezbeđuje nam nadu za buduće pokušaje reprodukcije severnog belog nosoroga kroz razvijenu ćelijsku tehnologiju".






Jedina nada očuvanja podvrste "sada leži u razvoju tehnika vantelesne oplodnje uz upotrebu jajnih ćelija dve preostale ženke, sačuvanog semena severnog belog nosoroga uzetog od mužjaka i surogat majčinstva ženki južnog belog nosoroga", kaže se u saopšenju.


Sudanova smrt je "okrutni simbol ljudskog nepoštovanja prirode i rastužuje svakog ko ga je znao. Ali, ne treba da se predamo", rekao je Jan Stejskal, direktor međunarodnog projekta u zoološko vrtu Dvur Kralove u Češkoj Republici. "Možda zvuči neverovatno, ali zahvaljujući novo razvijenim tehnikama, čak i Sudan još uvek može da dobije potomstvo".






Severni beli nosorozi nekad su nastanjivali delove Čada, Sudana, Ugande, Konga i Centralnoafričke Republike i bili su posebno ranjivi zbog oružanih sukoba koji su se širili regionom tokom decenija.

Drugi nosorozi, južni beli nosorog i druga vrsta, crni nosorog, pod teškim su pritiskom lovokradica koje ih ubijaju zbog njihovih rogova kako bi njima snabdevali ilegalna tržišta u delovima Azije.


Otprilike 20.000 južnih belih nosoroga ostalo je u Africi. Njihov broj je pao ispod 100 pre jednog veka, ali intenzivni napori južnofričkog konzervatora Jana Plejera sredinom 20-ih godina prošlog veka preokrenuli su situaciju.







 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/glasamerike.net

Povezane vesti:


>