Ostalo

Smeno

Slavski kolač, najbolji recept za testo i ukrase! (VIDEO)

Slavski kolač, najbolji recept za testo i ukrase! Neka slavsku trpezu ukrasi najlepši i najukusniji slavski kolač! Čak i ako ste početnik, sa ovim receptom ne možete pogrešiti!

Slavski kolač, najbolji recept za testo i ukrase! (VIDEO) Screenshoot/Instagram/stasekuva


Potrebno je:

- 1/2 kg brašna

- 20 g kvasca

- so

- kašičica šećera

- 2 jaja

- šoljica ulja (najbolje maslinovo)

- voda po potrebi


Priprema:


U sud staviti malo mlake vode, udrobiti kvasac, zamesiti sa malo brašna. Smesu posoliti i staviti je na toplo mesto da ukisne.

Kada je kvasac nadošao, dodati brašno, kašičicu šećera, soli po ukusu, jaja i ulje. Sve sastojke zamesiti mlakom vodom. Testo dobro izraditi i ostaviti na toplom mestu da naraste.

Naraslo testo premesiti, oblikovati slavski kolač i staviti ga u dublju šerpu. Sačekati da kolač naraste, namazati ga umućenim žumancetom, i staviti da se peče na 200˚C. Skoro pečen kolač izvaditi iz rerne, ukrasiti ga i vratiti da se peče.
Ukrasi za slavski kolač

Za ukrase pripremite:

- 110 g brašna

- 2 kašičice soli

- 2 kašičice gustina

- oko 0,1 – 0,2 dcl vode

- kuhinjska providna folija
 Priprema

Sve sastojke sjedinite i mesite malo duže, kako bi se masa dobro sjedinila a testo bilo elastično. Kada ste to uradili, zavijte testo u providnu kuhinjsku foliju i ostavite 15-ak minuta da se “odmori”. Nakon toga počnite da pravite ukrase.Klas žita

Da biste dobili bogat klas žita kao ukras na vašoj slavskoj pogači potrebno je prvo da napravite od testa valjak, dužine i debljine kao mali prst. Nakon toga potrebno je uzeti valjak u ruku i oštrim makazama naizmenično plitko zasecati testo kako bi se dobile šare koje asociraju na klas žita.
Ptica

Za pravljenje ptice kao ukrasa je takođe potrebno da se napravi valjak od testa, oko 15 cm dužine i da se zatim pažljivo zaveže u čvor. Gornji deo treba oblikovati kao vrat, glava i kljun ptice, a donji deo pritisnite prstom da biste spljoštili testo i zatim napravite rep. Rep možete iseći nožem, makazama ili jednostavno šarati viljuškom.

 Cvet (kala i ruža)

Slavski kolač možete ukrasiti različitim cvetovima. Ako ste se odlučili za kale, onda poklopcem od flaše (malom modlom) vadite krugove od testa, premažite ih sa malo vode pri dnu, zatim to stisnite i tako ćete dobiti male kale. Njih možete spajati i praviti veći cvet. Ukoliko želite ruže, takođe je potrebno modlom oblikovati krugove, ali prvo oblikujte komad testa u oblik suze i na njega ređajte kružiće tako što ćete ih preklapati i lepiti sa vodom.

Pogledajte i Šta predstavljaju ukrasi na slavskom kolaču: Ptice za zdravlje, cveće za lepotu,  burence za bogatstvo...Grozd

Da biste vaš slavski kolač ukrasili grozdom od testa, potrebno je prvo napraviti dva valjka. Jedan dužine oko 15 cm i 2mm debljine, a drugi iste te debljine ali oko 2 cm dužine. Zatim napravite oko 15-ak kuglica (većih i manjih) da bi grozd bio bogat. Na duži valjak, sa obe strane pomoću malo vode, zalepite po četiri veće kuglice, ali ostavite deo valjka da ostane za peteljku. Na njih zatim dodajte sa jedne strane kraći valjak i na njega i okolo ređajte manje kuglice. Na kraju uvrnite malo kraj koji je ostao da viri, da bi se dobio utisak peteljke.
 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Stvar ukusa

Povezane vesti:


>