Ostalo

Smeno

Nije krivac kofein! Evo zašto vas kafa tera da letite u wc!

Svi znamo da posle kafe često moramo u toalet, ali naučnici još uvek nisu u potpunosti sigurni zbog čega taj napitak ima laksativno delovanje. Nije krivac kofein! Evo zašto vas kafa tera da letite u wc!

Nije krivac kofein! Evo zašto vas kafa tera da letite u wc! Svet Plus

Naučnici su sigurni jedino u to da "zov prirode" nakon ispijanja kafe nije posledica kofeina.


Naučnici sa Univerziteta u Teksasu tri dana su "pojili" pacove beskofeinskom kafom i onom regularnom, te su otkrili da je učinak jednak. Mobilnost njihovih creva povećala se u oba slučaja.


Obzirom na to da pacovi imaju fiziologiju sličnu ljudskoj, zaključili su da će i ljudi ići u toalet bez obzira na to koju vrstu kafe konzumiraju. 


Pacovima se nakon tri dana tretmana kafom povećala mobilnost mišića tankog creva, kazao je glavni autor studije Ksuan-Ženg Ši. To znači da su pacovi, baš kao i ljudi, nakon kafe morali da obave nuždu, a ustanovljeno je i da se broj bakterija u njihovom izmetu smanjio.

Naučnici su ovom istraživanju prionuli da bi ustanovili može li kafa da pomogne kao laksativ ljudima koji nakon operacija pate od konstipacije. Pretpostavljaju da su za laksativno delovanje ovog napitka zaslužna njena kisela svojstva (pH 5.0 - 5.1).


Ustanovili su da veća količina želudačne kiseline, koja nastaje zahvaljujući hlorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad probavnog trakta.


Uz to, ispijanje kafe povećava količinu probavnog hormona gastrina, koji opušta mišiće analnog otvora. Istovremeno, omiljeni napitak povećava nivo kolecistokinina, koji oslobađa enzime žuči i reguliše pražnjenje creva. Reč je o hormonu probavnog sistema koji učestvuje u probavi masnoće i proteina te deluje kao neuropeptid.

Kada je reč o "maloj nuždi", zna se da kofein iz kafe deluje diuretično i podstiče pojačano lučenje tečnosti iz organizma.
 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/zadovoljna.hr

Povezane vesti:


>