Ostalo

Smeno

Da vam kuća blista: Belo sirće, kokosovo ulje, limun...

Da vam kuća blista! Čišćenje prašine, raznih mrlja i prljavštine sa drvenog nameštaja nije nimalo lak zadatak, a ako ste ikada isprobali da mu vratite sjaj onda znate o koliko velikom izazovu je reč. Belo sirće, kokosovo ulje, limun...

Da vam kuća blista: Belo sirće, kokosovo ulje, limun... Svet Plus


Gotovi proizvodi za čišćenje mogu da naprave više štete nego koristi, a štetni su i za zdravlje. Na sreću, postoje mnoga ekološki prihvatljiva alternativna sredstva, koja se lako prave od svakodnevnih proizvoda za domaćinstvo.
Sprej protiv prašine za nameštaj

Možete da ga koristite svakodnevno. Ovaj rastvor prijatno miriše, pa istovremeno deluje kao osveživač vazduha.


Potrebni su vam: šolja vode, šolja belog sirćeta, dve kašike kokosovog ulja, 15 kapi limunovog ulja, prazna bočica u spreju, krpa od mikrofibera ili obična meka pamučna tkanina.


Pomešajte sve sastojke u sprej--bočici, zatvorite i promućkajte. Prskajte direktno na drvene površine, pa posušite mekom, suvom krpom. Sredstvo dobro promućkajte pre svake upotrebe.
 


Sredstvo za drvene podove

Ako ne želite to da učinite uz pomoć običnog belog sirćeta, prašinu sa poda možete da uklonite uz pomoć prirodnog sredstva napravljenog od četiri šolje tople vode, kašike tečnog sapuna na bazi maslinovog ulja i 10 kapi eteričnog ulja limuna.
Pomešajte ih u boci sa raspršivačem, promućkajte, isprskajte podove i prebrišite krpom.


Za nameštaj i podove od tamnog drvetaJabukovo sirće uklanja prljavštinu i mast sa drveta, a limunov sok služi kao sredstvo za dezinfekciju. U kombinaciji sa maslinovim uljem, ovi sastojci će zaštititi sve drvene površine.U bocu sa sprejom ubacite šolju jabukovog sirćeta, šolju maslinovog ulja, kašiku limunovog soka, 1-1,5 ml eteričnog ulja lavande i kašiku biljnog glicerina (nije obavezno). Sprej nanesite direktno na drvo ili na meku krpu, pa ga rasporedite po površinama. Vaši podovi će zasijati zahvaljujući ovom domaćem laku za drvo. Ako želite da pritom i zamirišu, onda dodajte i lavandino ili bilo koje omiljeno esencijalno ulje.
  

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/magazinnovosti


>