Zdravlje

Ljubav

Ruski monasi na Svetoj Gori ovako prave crnu ili četvrtkovu so! (RECEPT)

Četvrtkova so jača od svih bolesti, a čuva se u platnenim kesicama iza ikona i koristi bukvalno po zrnce. Ruski monasi na Svetoj Gori ovako prave crnu ili četvrtkovu so! Nosi naziv Četvrtkova so, jer se pravi samo četvrtkom. 

Ruski monasi na Svetoj Gori ovako prave crnu ili četvrtkovu so! (RECEPT) Svet Plus
Oduvek su Sloveni verovali da je Veliki četvrtak pred Vaskrs poseban dan kada bi svaki pravoslavac trebalo da se reši svega suvišnog. I suvišnih dobara, i hrane, i rakije, i kilograma a iznad svega - zla i greha.


Tog dana su se u staroj Carskoj Rusiji ložile peći da bi se pripremao moćan lek koji čisti telo od svih bolesti, a kuću od svakog zla. Običaj je ostao sve do Oktobarske revolucije, a danas se ovaj lek za sve bolesti priprema na Svetoj Gori i u tradicionalnim sredinama u Rusiji.


Čudotvoran lek je zapravo so. Nosi naziv Četvrtkova so, jer se pravi samo četvrtkom. Crne je boje, zbog čega je i nazivaju crna so. Dodaje se u hranu u zrncima, veoma malo, tokom nečije bolesti i garantuje - ozdravljenje i ljudima i životinjama. Ona, kažu, leči i telo i duh.
 
Kada se pravi?
Četvrtkova so koja je napravljena u četvrtak pred Vaskrs i još dodatno osveštana u crkvi - izuzetno je moćna.


Rusi ovu so prave i običnim četvrtkom. Takva so nije toliko moćna kao ona pred Vaskrs, ali ima dovoljna jaka isceljujuća svojstva.Ruski monasi na Svetoj Gori svake godine u četvrtak pred najveći hrišćanski praznik prave ovu so, u isto vreme kada pripremaju vaskršnje kolače i jaja. Njome čuvaju svoje zdravlje i teraju sve nevolje i jad od manastira.


Oni je prave tako što izmešaju krupnu so sa grubo mlevenim brašnom od kukurza u koju dodaju malo kuhinjske soli i vodu. Smesa treba da bude kao hleb, tako se i zameša. Zatim se uvije u platnenu krpu i dobro obavije kanapom, kao što se, recimo, prave kobasice. Kada se vatra koja je pre toga rasplamsana, stiša i ostane samo žar, "kobasice" od soli se zatrpaju u žar. Ostave se da izgore tokom noći. Sva nečistoća iz izmešane soli će sagoreti i ostaće samo - četvrtkova so.


 Sutradan je već spremna za korišćenje. Stavlja se u posebne kutije i platnene vrećice i čuva iza ikona. Uzima se u zrncima, tokom cele godine. Obavezno se stavi u ćošak koje srnce da čuva kuću od svakog zla. Kada se neko razboli u jelo se stavlja četvrtkova so.Ne preporučuje se da se mnogo koristi, jer ima ukus jaja. Nije prijatna za jelo, a i izuzetno je dragocena da bi se koristila kao zamena za običnu kuhinjsku so. Specifičan ukus jaja je ujedno pravi pokazatelj da li ste je dobro napravili. Ako ne miriše na jaja - recept nije uspeo. Četvrtkova so nije slana, tek malo se oseća ukus soli.Van crkve, Rusi četvrtkovu so prave bilo kog četvrtka, za prvu pomoć, a kada dođe jedinstveni, "najčistiji četvrtak" pred Uskrs, onda se pravi njihov najmoćniji lek na svetu.

Četvrtkova so koja postane vodenasta tokom čuvanja - smatra se nesrećom koju je porodica uspela da izbegne. Ona se pažljivo skuplja, stavlja se ispod vode i ispire ili se baca u reku.


Kada u kuću dođe bolest, uzima se zrno i leče se ukućani. Koristi se i za preventivu. U čašu vode rastvori se zrnce ove soli i pije. Da bolest i zlo ne dođu.


 

 
  • Ruskinje su koristile, a neke koriste i danas, četvrtkovu so za održavanje lepote.
  • Ruske bake su u vodu za umivanje i kupanje dodavale malo četvrtkove soli. Verovale su da uz pomoć nje postaju privlačnije.
  • Zrnce soli stavljalo se u džep putniku koji je išao na dalek put da se zdrav i srećan vrati.
  • Zrnce četvrkove soli su žene stavljale ispod uzglavlja bračnog kreveta da bi se izbegle svađe.
  • Deci se krišom stavljalo u mleko da ne bi bila neposlušna.
  • Mladencima se četvrtkova so rastvarala u piće da bi imali zdrav porod.
  • Četvrtkova so u ruskoj tradiciji ima moć da izleči bolesti i da zasustavi zle misli.
Dodaju se lekovite biljke
U nekim seoskim sedinama u Rusiji, Četvrtkova so pravi se tako što se soli pre pečenja dodaju lekovite biljke. Recimo, dodaje se kamilica, pelin, paprat, kopriva, čičak i drugo lekovito bilje koje prema narodnom verovanju ima i lekovita i mistična svojstva.Rok trajanja
So ima rok trajanja - tačno godina - do narednog četvrtka pred Uskrs. Dok so napravljena običnim četvrtkom traje šest meseci.Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE 
 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/magazinnovosti

Povezane vesti:


>