Zdravlje

Ljubav

Imate višak kilograma?! Ove biljke će vam pomoći u borbi protiv sala!

Imate višak kilograma?! Priroda je čovekov najveći saveznik u očuvanju zdravlja, a u to se ubraja i održavanje idealne telesne težine. Ove biljke će vam pomoći u borbi protiv sala!

Imate višak kilograma?! Ove biljke će vam pomoći u borbi protiv sala! Svet Plus



Bilo da se dodaju u jela kao začini ili se od njih kuvaju čajevi, mnoge prirodne biljne namirnice dobro je uvrstiti u svoj jelovnik ako želimo da poradimo na svojoj težini.


Evo nekih od njih uz koje će višak kilograma postati prošlost.



1. Kajenski biber

Kajenski biber ubraja se u vrstu čili papričica i naširoko je poznat kao začin koji će dati „ono nešto“ svakom jelu. Ono po čemu se posebno ističe je to što sadrži kapsaicin, supstancu koja mu daje prepoznatljiv ukus, a ujedno i deluje protivupalno. Osim toga, sadrži visok nivo vitamina A i vitamina C koji pomaže u prevenciji infekcija.

Kada je u pitanju mršavljenje, istraživanja su pokazala da upravo spomenuti kapsaicin može da ubrza metabolizam i tako poveća broj sagorelih kalorija unesenih tokom dana, bez obzira na to o kojoj se hrani radilo.

Drugo istraživanje sprovedeno na manjem uzorku od 30 osoba pokazalo je da se redovnom konzumacijom ujedno povećava i nivo grelina, hormona koji reguliše osećaj gladi.




2. Crni biber

Ljubitelje začinjene hrane razveseliće činjenica da još jedna vrsta ove namirnice može da ubrza naš metabolizam. Reč je o crnom biberu koji je poznat još iz antičkih vremena, a osim što sadrži vitamine A, C i K kao i kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, gvožđe i natrijum, čisti telo od štetnih stvari i pomaže u gubitku kilograma. Za to je prvenstveno zaslužan njegov sastojak piperin.




 




3. Kumin

Kumin je začin koji jelima daje poseban ukus, a ujedno čuva zdravlje, naročito nivo gvožđa u organizmu. Kada je u pitanju mršavljenje, naučnici sa Univerziteta medicinskih nauka u Iranu sproveli su istraživanje koje je pokazalo da se uz tri grama kumina pomešanog sa jogurtom koji se konzumira tokom tri meseca, može izgubiti 1,4 kilograma, bez ikakvih drugih aktivnosti.



4. Cimet

Začin koji se nalazi u skoro svakom domu i za kojim posebno rado posežemo tokom hladnijih dana, svakako je cimet. Osim što svakom jelu daje poseban miris i „zimski“ ugođaj, brojna su njegova lekovita svojstva, ali pre svakodnevne upotrebe, preporučuje se da se posavetujete s lekarom.

Cimet pomaže u probavnim tegobama i u borbi s dijabetesom, a takođe ubrzava metabolizam i tako utiče na gubitak kilograma. Preporučuje se da se čaj od cimeta pomeša s jednom kašičicom meda i pije svako jutro pola sata pre doručka.



5. Đumbir

Često korišćen u narodnoj medicini i za poboljšavanje imuniteta organizma, đumbir je ujedno sjajan saveznik u mršavljenju. Istaraživanje koje je sprovedeno na osobama koje su uzimale đumbir u obliku kapsula pokazalo je da su se kod njih smanjili obim struka i ukupna telesna težina. Svakako, kao i kod većine spomenutih biljaka na ovom spisku, tajna je u ubrzavanju metabolizma i samim tim u trošenju većeg broja kalorija.




 




6. Origano

Iako origano najčešće povezujemo samo sa pripremom jela poput pice, origano je sjajan začin koji sadrži karvakrol, supstancu koja ubrzava metabolizam i direktno utiče na proteine koji konrolišu sintezu u našem telu. Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da su oni kojima je davan karvakrol imali nižu telesnu masu od onih koji ga nisu primali.



7. Menta

Čaj od mente jednako prija i zimi i leti, a dobra vest je da takođe utiče na naše zdravlje, kao i odraz u ogledalu. Ono što je čini toliko efikasnom u borbi s masnim naslagama je to što može da neutrališe višak estrogena u organizmu. Naime, što imamo više estrogena, veće su šanse za nakupljanje kilograma, a to može značajno da oteža proces mršavljenja.



8. Žalfija

Baš poput mente, žalfija je takođe rado viđen gost u našim čajevima, a ukoliko se njenim svojstvima lečenja probavnih tegoba i problema s usnom dupljom, doda i učinak na gubitak kilograma, još ćemo radije posegnuti za njom.

Naime, ono što povezuje žalfiju i borbu s kilogramima je to što ona deluje smirujuće na nervni sistem i smanjuje stres. U situacijama kada smo pod velikim stresom, luči se kortizol koji dovodi do nakupljanja masnih naslaga na području stomaka, a žalfija je tu da to spreči.

Međutim, treba upozoriti da se čaj od žalfije, bez obzira na brojna lekovita svojstva, ne preporučuje trudnicama i ljudima koji boluju od epilepsije.



 





9. Žen-šen

Žen-šen smatra se jednom od osnovnih tinktura u kineskoj medicini za lečenje širokog raspona bolesti, a jedno manje istraživanje pokazalo je da uzimanje ove biljke dvaput dnevno u vremenu od osam nedelja, može značajno da smanji nakupljene kilograme.

Može se naći u našim prodavnicama zdrave hrane i apotekama kao prah, u obliku kapsula ili tableta. Često nije jedini sastojak proizvoda, već je u kombinaciji s drugim biljnim jedinjenjima koja pomažu i doprinose poboljšanju određenog stanja.




10. Koren maslačka

Svuda dostupan maslačak poželjno je uklopiti u svoju ishranu, posebno ako pazimo na kilograme ili pak naprosto želimo da smanjimo upalne procese u organizmu.

Od korena maslačka može se pripremiti čaj koji pospešuje regulaciju šećera u krvi (pa se preporučuje dijabetičarima), regeneriše jetru i pomaže pri mršavljenju. Naime, redovno ispijanje ovog čaja podstiče probavu i samim tim pospešuje metabolizam i gubitak kilograma. 







Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE




 




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Zadovoljna.hr

Povezane vesti:


>