Ostalo

Smeno

Jesen nam stiže danas u 15 i 30! Meteorološki početak jeseni...

Jesen nam stiže danas u 15 i 30 časova, a meteorološki početak jeseni se ne poklapa sa kalendarskim. Ove godine imali smo produženo leto i izuzetno toplo vreme za ovo doba godine nastaviće se do 25. septembra.

Jesen nam stiže danas u 15 i 30! Meteorološki početak jeseni... Svet Plus
Na dan jesenje ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta. Obdanica i noć će biti iste dužine 25. septembra, precizira se u saopštenju.

Sutra ćemo ponovo moći da se raskomotimo i uživamo u nešto višim temperaturama. Prognoza za nedelju pred nama najavljuje dnevne temperature i do 30 stepeni, ali onda nam dolazi zahlađenje.

- Meteorološki početak jeseni ne poklapa se s kalendarskim. Ove godine imali smo produženo leto i izuzetno toplo vreme za ovo doba godine nastaviće se do 25. septembra. Posle ide promena u smislu zahlađenja, biće oblačno i kišno, a maksimalne dnevne temperature biće sedam do deset stepeni niže. To će trajati pet-šest dana, a posle će u oktobru biti relativno stabilno, umereno toplo i s dužim suvim periodima - otkriva meteorolog Nedeljko Todorović.
Međutim, kako kaže, nakon 25. septembra možemo da se oprostimo od letnjih temperatura.


- U oktobru je mala verovatnoća da skoči preko 25 stepeni, uglavnom će biti 20 do 25. Imaćemo više suvih dana, to mogu da kažem. Ali svako sledeće zahlađenje obara temperaturu i ne vraća je na prethodnu - ističe Todorović.

U prevodu, treba iskoristiti narednih nekoliko toplih dana i oprostiti se od leta za ovu godinu. Prema sezonskoj prognozi RHMZ očekuje nas malo toplija i malo suvlja jesen u odnosu na višegodišnji prosek.


U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha od 9.6 stepeni, a srednje maksimalne oko 19.1. Mesečna suma padavina tokom oktobra biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 37 mm, najavljeno je na sajtu RHMZ. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/glas javnosti


>