Ostalo

Sme�no

Tulumbe, sočne i ukusne! Brz i jednostavan recept!

Teško im je odoleti! Mrzećete ih koliko ih volite jer nećete moći da se zaustavite na samo jednoj... Tulumbe, sočne i ukusne! Brz i jednostavan recept! 

Tulumbe, sočne i ukusne! Brz i jednostavan recept! Screenshoot/Instagram




Potrebno:

Sirup ili agda:


400 g šećera
300 ml vode
Neka kriška limuna, opciono
Malo vanile, opciono




Testo:


100 ml mleka
100 ml vode
1 kašika šećera
30 g puteta
50 ml ulja
150 g brašna
5 jaja srednje veličine





 



Priprema:

Vodu i šećer stavite u šerpu i kuvajte da provri. Smanjite jačinu, dodajte limun i vanilu ako želite i kuvajte još 4-5 minuta. Sklonite sa vatre i ohladite.

Za testo u šerpu stavite vodu, mleko, šećer, puter. Pustite da provri, sklonite sa vatre i dodajte celu količinu brašna odjednom. Dobro izmešajte varjačom da se sjedini u kompaktno testo pa vratite na isključenu ringlu i kuvajte uz konstantno mešanje minut-dva. 


Sklonute sa vatre i pustite da se prohladi 10-15 minuta. Dodajte jedno po jedno jaje, sve vreme muteći mikserom dok ne dobijete kompaktno, glatko i meko testo.

Ulje dobro zagrejte u dubljoj šerpi ali na srednjoj jačini. Vatra ne treba da bude prejaka ali ulje treba da je dobro zagrejano. Preručite testo u špric za tulumbe ili kesu sa zvezdastim nastavkom. Istiskajte testo u ulje u dužini koja vam odgovara i secite nožem. Pržite uz okretanje nekoliko minuta dok tulumbe ne porumene sa svih strana.

Vrele tulumbe izvadite žicom, kratko ih ocedite pa stavite u ohlađen sirup. Neka stoje minut ili dva, s tim što ćete ih okrenuti jednom ili dvaput. Malo ih iscedite pa ređajte u tepsiju u jednom sloju. Ponavljajte dok ima testa. Ako na kraju ostane sirupa, prelijte ga preko tulumbi. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ohlade a nakon toga mogu u frižider. Najbolje su ledene!

Ako pravite minijaturne tulumbe kao što su na slici, dobićete oko 60 komada.

Prijatno!


Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Milin kuvar

Povezane vesti:


>