Ostalo

Smeno

Zimnica: Kiseli kupus! Najbolji trikovi! (RECEPT)

Postanite majstori za kiseljenje kupusa! Zimnica je nešto što svi planiramo, pa se tek onda "bacamo" na pripremu! Kiseli kupus! Najbolji trikovi da vam savršeno uspe i održi se za hladne zimske dane! 

Zimnica: Kiseli kupus! Najbolji trikovi! (RECEPT) Screenshoot/Youtube
Mnogima se i nakon višegodišnjeg iskustva dogodi da im ukiseljen kupus brzo propadne. Ovo je najjednostavniji recept:

Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Skinu se prvi listovi, na korenu se nožem zareže krstić i glavice se ređaju u bure. S obzirom da su okrugle i da ih je nemoguće lepo složiti, nekoliko glavica kupusa treba preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi sve glavice čvrsto stajale.

Zatim se naliva voda u bure, tako da bude dva prsta iznad glavica na vrhu, pa se odozgo stavi drveni ili plastični pritiskač.

Preko pritiskača ljudi obično stavljaju kamen ili veću teglu napunjenu vodom, i to je u redu kada je bure puno do vrha. Ali, ako vam je ostalo prostora, rizikujete da se kupus brže pokvari, zbog dotoka vazduha. U ovom slučaju najbolje je napuniti veću najlon kesu vodom i staviti je preko kupusa.
 

Bez pretakanja rasola

Da ne biste morali da pretačete rasol, predlažemo sledeći trik – preko pritiskača ili kese s vodom raširite gušću pamučnu krpu, pa na nju stavite još soli. Tako će se so polako otapati i padati do dna bureta.
Temperatura je važna

Dok se ne ukiseli (oko mesec dana), kupus mora da stoji na sobnoj temperaturi. Ne sme da bude mnogo hladno. Na hladnije mesto kupus treba premestiti kasnije, gde temperatura ne bi trebalo da prelazi 5 stepeni (podrum, garaža…)


Kontrolišite količinu vode

Tokom mesec dana kiseljenja povremeno treba kontrolisati količinu vode u buretu, naročito prvih dana. Kupus ne sme da bude van vode, pa je dolivajte po potrebi. Ako koristite kamen ili teglu, obavezno ih ispirajte bar svaki drugi dan.Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Still

Povezane vesti:


>