Zdravlje

Ljubav

Pogrešno pranje zuba! Evo šta je važno!

Pranje zuba je aktivnost koju obavljamo svakodnevno i bez mnogo razmišljanja. To ne znači, međutim, da ne postoje dobri i loši načini na koji to radimo. Pogrešno pranje zuba! Evo šta je važno!

Pogrešno pranje zuba! Evo šta je važno! Svet Plus




Postoje neka pravila kojih bi trebalo da se pridržavamo kada je u pitanju pranje zuba ako želimo da sprečimo pojavu karijesa. Krenimo od početka…


Većina pasta za zube sadrži fluor. On je značajan zbog toga što štiti zubnu gleđ od bakterija, koje u krajnjem slučaju mogu da izazovu karijes. Mada korišćenje paste za zube ne garantuje da se oni neće vremenom pokvariti, istraživanja su potvrdila da ona smanjuje rizik pojave karijesa za 25-45%.

Sledeća stvar koja je važna kada je u pitanju zdravlje vaših zuba je vremenski period njihovog pranja. Većina ljudi ih pere između 45 i 70 sekundi, što po mnogim stručnjacima nije dovoljno. Oni preporučuju da bar dva minuta posvetimo ovoj aktivnosti ako želimo da održavamo oralnu higijenu na nivou.




 


Nakon što smo iščetkali zube, praksa je da isperemo usta vodom i uklonimo tragove paste za zube. To je pogrešno. Bolje bi bilo da samo ispljunemo višak paste, a ispiranje vodom preskočimo, jer će tako zaštitni sloj fluora duže ostati na našim zubima.


Pranje zuba pre odlaska u krevet je ključno za zdravlje zuba. Naš organizam proizvodi više pljuvačke kada smo budni nego kad spavamo, što znači da su manje šanse da će bakterije iz ostataka hrane oko zuba biti eliminisane preko noći nego u toku dana. Zbog toga je važno da svako veče operemo zube i, naravno, uzdržimo se od konzumacije hrane posle toga.



Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Magazin novosti

Povezane vesti:


>