Ostalo

Smeno

Preobraženje Gospodnje: I nebo se, u gluvo doba noći, tri puta preobražava!

Srpska pravoslavna crka i njeni vernici slave Preobraženje Gospodnje. Ovo je jedan od 12 velikih Hristovih praznika kada se slavi sećanje na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada je on najajvio svoje potonje stradanje i slavu. I nebo se, u gluvo doba noći, tri puta preobražava!

Preobraženje Gospodnje: I nebo se, u gluvo doba noći, tri puta preobražava! Screenshoot/YoutubeNa Preobraženje se u crkvi obavezno osvećuje grožđe ili neko drugo voće u mestima gde nema grožđa, u znak zahvalnosti Bogu na da plodovima koje nam zemlja daje.

Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost.

“Tada se Hristu i apostolima javio Mojsije i Ilija koji su govorili sa Gospodom o njegovoj smrti u Jerusalimu”, piše u verskim knjigama.

Svaki praznik i njegovi običaji vezani su i za godišnje doba.


 

Recept za posne kiflice! Hrskave i uskusne, takozvane - siromaškice!
A ovo u narodu važi za Preobraženje:

Zato se u narodu obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina. Takođe se nekad verovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama.


Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija. Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava.

 

Posno! Kiflice od gotovih kora! (RECEPT)


Prema rasprostranjenom verovanju, na ovaj dan ne treba preko dana spavati, jer ko danas odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti dremljiv. Nije dobro ni da neko plače, a ni da ljudi ceo dan provedu u kafani – da im ne pređe u naviku i da ne postanu raspikuće.


Preobraženje pada u Gospojinskom postu koji su, mahom žene postile, ali tog dana je običaj da niko bez izuzetka ne mrsi.

 

Iz manastirske kuhinje! Recept za posnu musaku! (VIDEO)
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>