Ostalo

Smeno

Lovac na bagove tvrdi: Preko Googla svi mogu da nađu vaš broj telefona!

Danas su mobilni telefoni sastavni deo života, i ukoliko nečiji broj padne u pogrešne ruke, šteta može da bude velika. Lovac na bagove tvrdi da preko Googla svi mogu da nađu vaš broj telefona!

Lovac na bagove tvrdi: Preko Googla svi mogu da nađu vaš broj telefona! Svet PlusNezavisni sajber-stručnjak iz Indije i „lovac na bagove“ Atul Džajaram je, tako, pronašao još jedan propust. On tvrdi da su brojevi telefona mnogih WhatsApp korisnika dostupni pomoću jednostavne Google pretrage.

Kako kaže, brojevi su dostupni svima u „plain-text“ varijanti, odnosno otvorenom tekstu, a pogođeni su korisnici iz skoro svih zemalja. Greška se nalazi, tvrdi Džajaram, u opciji „Click to chat“ na desktop verziji aplikacije WhatsApp.

Kada se ta opcija odabere, korisnici mogu da se dopisuju sa nekim a da nemaju memorisan njegov broj telefona. Ipak, Google ih indeksira, pa su tako dostupni za pretragu.


- U zavisnosti od postavki privatnosti, lako se mogu pronaći status i fotografija profila, kao i ime. S obzirom na to da se vidi i vaš broj mobilnog telefona, najbolji način da se zaštitite je da obrišete WhatsApp nalog ili promenite broj -  kaže Džajaram.


WhatsApp je, međutim, imao odgovor na ovo. Ne čini se da su nešto posebno zabrinuti, uprkos predlogu Džajarama da je trebalo da koriste enkripciju.

 

Mobilni telefon vam je usporio? Postoji jednostavno rešenje!

- Mada cenimo ovaj istraživački izveštaj i vreme koje je utrošeno, ne smatramo da je to problem jer sadrži indeks pretraživača URL-ova koje su korisnici WhatsApp-a izabrali da učine javnim. Svi korisnici, uključujući kompanije, mogu da blokiraju neželjene poruke jednim pritiskom na dugme - objavili su iz kompanije.

Međutim, čini se da je ovaj stav previše ležeran. Danas su mobilni telefoni sastavni deo života, i ukoliko nečiji broj padne u pogrešne ruke, šteta može da bude velika.


Kako pronaći brojeve?

Brojevi telefona povezani sa WhatsApp nalogom u bilo kojoj zemlji mogu se pronaći ukucavanjem ovoga u Google pretragu: site:wa.me“pozivni_broj“. Na primer, srpskim brojevima možete pristupiti ukucavanjem site:wa.me „+381“.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/magazinnovosti

Povezane vesti:


>