Zdravlje

Ljubav

Eklapsija, bolest od koje je preminula Bobana Veličković!

Eklapsija, bolest od koje je preminula Bobana Veličković! Ova bolest se javlja nakon 20. nedelje trudnoće, ili 48 sati nakon porođaja. Trudnica, odnosno porodilja, prvo upada u komu, a onda joj otkazuje srce.

Eklapsija, bolest od koje je preminula Bobana Veličković! Screenshoot/Instagram




Naša zlatna olimpijka u streljaštvu Bobana Veličković je preminula od eklampsije, a trudnica koja se bori sa eklampisijom je veoma lošeg opšteg zdravstvenog stanja.

Da bi se spasli majka i beba, trudnoća žene obolele od eklampsije se završava što pre i to carskim rezom. Ova bolest se javlja nakon 20. nedelje trudnoće, ili 48 sati nakon porođaja. Trudnica, odnosno porodilja, prvo upada u komu, a onda joj otkazuje srce.


Naša zlatna olimpijka u streljaštvu Bobana Momčilović Veličković, preminula je juče u 31. godini godini, nakon komplikacija na porođaju, a sve usled toga što je imala eklampsiju - jedan od najtežih i najopasnijih poremećaja u drugom stanju, a pogotovo kod prvorotkinja. Ovaj poremećaj dovodi do fatalnog ishoda, kako majke, tako i bebe.

 

Mirođija: Katarakta, lečenje bez operacije!



 


Trudnica koja ima eklampsiju, prethodno je morala imati preeklampsiju. NJu, takođe,prati hipertenzija, kao i oticanje nogu i ruku, izlučivanje belančevina putem mokraće. Ukoliko takvo stanje potraje, dolazi do eklampsije.



Usled eklampsije, trudnica dobija na težini, uprkos prekomernom povraćanju, ima bolove u stomaku, glavobolju, zamućen vida, manje izlučuje mokraću, u kojoj se može javiti krv. Plod sporije raste.

 

Cink oksid je najsigurnija zaštita od sunca ali to nije sve!



 

Eklampsija spada u hitna stanja, jer usled učestalijih grčevitih napada, može nakon porođaja, ali i u toku trudnoće, da padne u komu. S obzirom na sve to, svaka trudnica koja ima ovu opasnu bolest, trudnoću mora da održava uz terapiju za sprečavanje tih napada i za snižavanje krvnog pritiska. Takođe, obično se i trudnoća završava što pre, carskim rezom, kako ne bi došlo do fatalnog ishoda ploda i majke.


U razvijenim zemljama, mnogi prijavljeni slučajevi su klasifikovani kao nepredvidljivi.

Eklampsija je toksikoza, odnosno trovanje krvi, koju prati gubitak svesti, povišen krvni pritisak, gubitak belančevina u mokraći majke, pojava otoka lica i tela, poremećaj funkcije pojedinih organa trudnice kao što su jetra, bubrezi, mozak.



Obično se javlja nakon 20. nedelje trudnoće, ili 48 sati nakon porđaja. Retko kad se javlja pre 20. nedelje trudnoće ili do 23 dana nakon porođaja.


Prepoznaje se na osnovu nevoljnih trzaja tela, koji podsećaju na epileptične napade, a koji su praćeni besvesnim stanjem i povišenim krvnim pritiskom, odnosno hipertenzijom. Može doći i do otkazivanja funkcije jetre, bubrega i mozga.

Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: Magazin Novosti

Povezane vesti:


>