Zdravlje

Ljubav

Kafi nije lako reći zbogom! A šta se dešava u telu kada izbacite ovu naviku?!

Simptomi krize bez kofeina! Oni koji se na to odluče treba da znaju šta ih čeka! Kafi nije lako reći zbogom! A šta se dešava u telu kada izbacite ovu naviku?!

Kafi nije lako reći zbogom! A šta se dešava u telu kada izbacite ovu naviku?! Svet Plus




Da li ste od onih koji ne mogu izaći iz kuće, a kamoli otići u kancelariju, pre nego što popiju šoljicu kafe?

Da li ste ikada razmišljali o ukidanju kofeina?

Iako se kafa u umerenim količinama smatra zdravom, više od četiri do pet šoljica dnevno može imati negativne posledice. Uz sve to, zavisnici od kafe piju često i mnogo više šolja u toku dana.

Treba znati i da svakodnevno ispijanje kafe vremenom pojačava i našu toleranciju na kofein.

Ukratko: morali bismo piti sve više i više kako bismo dugoročno održavali učinak stimulansa na stalnom nivou, jer se telo navikne na zalihe.

Iako se lekari ne slažu oko toga da li kofein dovodi do medicinske zavisnosti, dokazano je da simptomi zavisnosti mogu nastati usled naglog prestanka upotrebe kafe.


Kako pad kofeina utiče na organizam?

Ako ste preko noći probali da prestanete sa pijenjem kafe, verovatno ćete tako preko noći i početi ponovo da pijete kafu. Nagli nedostatak kofeina može izazvati simptome kao što su glavobolja, poremećaji spavanja, unutrašnji nemiri, poremećaji vida ili sluha, zatvor…


Šta kofein zapravo radi u organizmu?

Potrebno je samo 30 minuta da šoljica kafe počne da deluje.

I „gura“ naše telo do četiri sata kada srce kuca brže, povećava puls i krvni pritisak, koncentracija se povećava, smanjuje umor, krvni sudovi se sužavaju, što ublažava glavobolju i poboljšava snabdevanje mišića kiseonikom.

 

Špargla je afrodizijak, a žene uz pomoć nje mršave! (RECEPT)





Nije ni čudo što telo počinje da cvili kada kofein naglo prestane, zar ne? Ali zašto se to dešava?

Različiti receptori u mozgu odgovorni su za to da se opustimo i da se ne preplavimo.

Ovo takođe uključuje takozvane adenozinske receptore: ako se supstanca adenozin veže na njih, mi se praktično isključujemo i smanjuje se proizvodnja dopamina i noradrenalina, koji nas inače pokreću

Efekat: otkucaji srca su smireni, lakše se odmaramo.

Ako pijemo kafu, kofein umesto adenozina odlazi na receptore. To ima upravo suprotan efekat - telo želi odmor, ali ga stimuliše.

Svako ko pije puno kafe svakog dana navikne telo na to i izlaže ga stalnom stresu. Mozak na to reaguje stvarajući još više adenozina kako bi postigao potreban odmor. Ako dođe do naglog povlačenja kofeina, postoji neravnoteža između adenozina i pridruženih aktivirajućih supstanci.



Ova neravnoteža je uočljiva kroz simptome spomenute prilikom prestanka pijenja kafe.

Smanjite kofein: šta su pozitivni efekti smanjenja unosa kafe?

Zbog mogućih tegoba, ne bi trebalo da se potpuno odreknete kafe preko noći. Umesto toga, rešenje može biti kvazi kofein: prvo zamenite samo jednu svoju dnevnu šoljicu kafe, na primer, biljnim čajem.

Još jednu kafu zamenite čajem na svaka dva do tri dana.

Savet: započnite s odvikavanjem jedan ili dva dana pre vikenda da ne biste morali da sedite na poslu sa glavoboljama koje imate. Takođe vodite računa da uglavnom pijete dovoljno tečnosti - po mogućnosti, vode, naravno, ali je čaj takođe dozvoljen.

Inače je najbolje da što više misli odvraćate od kafe - simptomi povlačenja trebalo bi da nestanu nakon nekoliko dana, najviše dve nedelje.


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: Lepa i srećna

Povezane vesti:


>