Zdravlje

Ljubav

Gorocvet - zečji mak! Otrov koji leči srce i obnavlja bešiku!

Gorocvet - zečji mak, gorocvat , Adonis vernalis, je višegodišnja, zeljasta biljka iz familije ljutića, koja raste na peskovitim staništima i sušnim livadama. Još jedna biljka kojoj je ime pozajmio lik iz grčke mitologije, lepi lovac Adonis. Otrov koji leči srce i obnavlja bešiku! Ovu biljku možete naći na svakoj livadi, a evo kako se koristi. 

Gorocvet - zečji mak! Otrov koji leči srce i obnavlja bešiku! Screenshoot/Youtube



Obzirom na to, da cveta u proleće (od marta do maja) eto i drugog dela njenog imena ( lat.vernalis = prolećni). Predstavlja ukrase Deliblatske peščare Gornjeg Podunavlja i u Vojvodini je ova biljka zaštićena od 1978. godine. Osim po lepoti ova biljka je i dragocena i po lekovitosti i koristi se za proizvodnju lekova protiv srčanih oboljenja. Upravo zbog toga je znatno proređena. Lepota i lekovitost ne smeju da zavaraju – ona je otrovna. Zbog lepote cvetova često se gaji kao ukrasna biljka.

Ova biljka je visoka od 10- 40 cm. U proleće se iz jakog crnosmeđeg rizoma sa mnogo crnih žila najpre razvijaju cvetovi na mnogobrojnim stabljikama, obrazujući biljku u obliku busena. Stabljike su uspravne, jednostavne ili granate, gole, samo u početku dlakave, u donjem delu ljuspaste ili izbrazdane. Listovi stabljike su sitni dva do četiri puta perasto deljeni, skoro sedeći, goli i retko dlakavi.

Na vrhu svake stabljike postepeno se razvijaju po jedan ili vise cvetova zlatnožute boje. Cvetovi se pojavljuju u rano proleće, pa se smatra i vesnikom proleća. Plodovi su gusto sabijeni, mrezasto naborani i dlakavi, sa kukasto savijenim kljunom. Gorocvet je ljutog, gorkog, neprijatnog ukusa i veoma otrovan, ali i lekovit- koristi se za proizvodnju lekova protiv srčanih oboljenja.
 

Bolovi u kukovima i nogama! Uzroci i lečenje!





Lekovito dejstvo

Kao lekovita sirovina koristi se ceo nadzemni deo gorocveta- Adonis herba. Tokom aprila, maja i juna beru se zeljasti vršni delovi stabljike u fazi cvetanja. Precvetala biljka je manje lekovita. Prilikom branja treba obratiti pažnju da bude što manje plodova. Ubrane stabljicice sa listovima i cvetovima treba sto pre osušiti. Suši se u hladu, na promaji ili u sušari.

Supstanca osušenog gorocveta deluje kao sredstvo za jačanje oslabljenog srčanog mišića, za umirenje i za izlučivanje mokraće. Obnavljaju nedovoljnu snagu srca, poboljšavaju krvotok, deluju kod srčanih edema i podstiču mokrenje. Delovanje im je brzo i kratkotrajno. Ne izazivaju naviku i nemaju kumulativno dejstvo. Brže deluju od drugih kardiotonika i brzo se eliminišu. U homeopatiji se gorocvet koristi za lečenje hipertireoze, reume, zapaljenja pluća i angine pektoris.

Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE



Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Opanak

Povezane vesti:


>