Ostalo

Sme�no

Zašto vaša beba plače! Sedam razloga i sedam načina da je smirite!

Zašto vaša beba plače! Sedam razloga i sedam načina da je smirite! Važno je da se brinete i o sebi, kako biste imali strpljenja i energije da umirite svog mališana.

Zašto vaša beba plače! Sedam razloga i sedam načina da je smirite! Svet Plus



Vaša beba je u potpunosti zavisna od vas, jer vi ste ti koji joj obezbeđuju hranu, toplinu i udobnost. Kada plače, to je njen način na koji komunicira o svojim potrebama i od vas traži pažnju i dodatnu brigu. Ponekad, teško je shvatiti šta tačno muči vašu bebu. Naravno, kako beba raste, sve je lakše razumeti je jer se razvijaju i ostali načini komunikacije.

No, dok se to ne dogodi, ovo su neki od razloga zbog kojih vaša beba može da plače, odnosno rešenja koja možete primeniti u tim situacijama.

Plače jer je gladna

Glad je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg će vaša beba plakati, posebno ako je novorođenče. Što je mlađa vaša beba, veća je verovatnoća da je gladna.

Stomak vaše bebe je mali i u njega ne može stati mnogo hrane. Ako dojite, ponudite bebi dojku, čak i ako nije prošlo mnogo vremena od poslednjeg obroka. Vaša beba će vas obavestiti kada joj je dosta, tako što će se samostalno odvojiti od dojke.

Ako koristite formule za hranjenje, bebi možda neće trebati više mleka najmanje dva sata nakon poslednjeg obroka, no, svaka beba je drugačija. Ako vaša beba ima običaj da ne dovrši obrok, možda ćete morati češće da je hranite.

Vaša beba možda neće prestati odmah da plače, ali pustite je da nastavi da se hrani ako želi.
 

Najlepša hrišćanska imena za bebe: Božji dar!




Plače jer ima grčeve

Ako vaša beba mnogo plače, a inače je zdrava, verovatno ima grčeve koji je čine iscrpljenom i frustriranom, i zbog kojih su vaši napori da je umirite uzaludni. Beba prilikom grčeva može savijati leđa, stiskati pesnice ili izvlačiti kolena.

Tačan uzrok neprestanog plakanja nije jasan. To je toliko uobičajeno kod beba, da mnogi stručnjaci misle da je to jednostavno normalna razvojna faza, dok drugi  smatraju da je to možda povezano sa problemima u stomaku, odnosno alergijama ili netolerancijom na nešto u hrani.

Bez obzira na uzrok, život sa bebom koja često i dugo plače može biti vrlo stresan. Važno je da se brinete i o sebi, kako biste imali strpljenja i energije da umirite svog mališana. Ne zaboravite da će ova faza proći već posle dva, možda i tri meseca, a najviše četiri.
 

Kolač sa kokosom! Bez jaja i bez margarina! Savršenstvo! (RECEPT)




Plače jer želi da se nosi

Vašoj bebi je potrebno puno maženja, fizičkog kontakta i ohrabrivanja. Dakle, njen plač može značiti da samo želi da bude uz vas.

Ljuljkanje i pevanje dok je držite u naručju pomoći će joj da se smiri ako je ovo u pitanju. Beba voli zvuk vašeg srca, toplinu vašeg tela i vaš miris.

Plače jer je umorna i treba joj odmor

Bebe mogu imati problema sa spavanjem, naročito kada su umorne. Što je beba mlađa, i znakovi da joj se spava su suptilniji, te će vam biti potrebno nekoliko nedelja kako biste naučili da ih uočavate. Ponekad će se zaplakati i na najmanju sitnicu, ili će nepomično zuriti u plafon – to su neki od načina na koji vam beba saopštava da joj je potreban odmor.

Previše pažnje brojnih gostiju i radoznalih očiju mogu dodatno stimulisati vašu bebu i otežati joj spavanje, kao i previše ljuljanja i pevanja. Pokušajte da je odvedete u tihu prostoriju kako biste je malo pre spavanja umirili.

 

Flaširana voda! Doktor Sergej Ostojić savetuje na šta da obratite pažnju!





Plače jer joj je hladno, ili pretoplo

Dodirom bebinog stomaka iili zadnjeg dela vrata, možete saznati da li joj je hladno, ili možda vruće. Ne dozvolite da vas temperatura bebinih ruku ili stopala zavara. Sasvim je normalno da im ručice i nožice budu hladnije u odnosu na ostatak tela.

Održavajte temperaturu dečije sobe između 16 i 20 stepeni. Pazite da bebi ne obučete previše garderobe jer će se možda pregrejati. Kao opšte pravilo, beba mora da nosi
jedan sloj odeće više u odnosu na vas.


Plače jer joj je potrebna zamena pelena

Vaša beba može protestovati ako nosi vlažne ili zaprljane pelene, dok nekim bebama to  izgleda ne smeta sve dok im se koža ne nadraži.

Ako se vašoj bebi ne sviđa promena pelena, razlog može biti taj što ne voli da oseti hladan vazduh na koži. Međutim, vrlo brzo ćete postati pravi profesionalac u ekspresnoj promeni pelena. U suprotnom, pokušajte da odvratite pažnju vašoj bebi pesmom ili igračkom.

Plače jer se ne oseća dobro

Ako se beba ne oseća dobro, verovatno će plakati drugačijim tonom od onog na koji ste navikli. Taj ton može biti slabiji, neprijatniji, neprekidan ili visoko-frekventan. Ako obično mnogo plače, a postane neobično tiha, i to može biti znak da joj nije dobro.

Zubi takođe mogu izazvati uznemirenost vaše bebe. One su često razdražljive i nemirne tokom nedelja pre nego što iznikne novi zub.

Niko ne poznaje vašu bebu kao i vi. Ako smatrate da nešto nije u redu, verujte svojim instinktima i nazovite svog lekara. Zdravstveni radnici će vaše brige uvek ozbiljno shvatiti.
 

Tri najčešća hebrejska imena koje dajemo deci misleći da su naša!

Viber

Autor: O.J
Izvor: Telegraf

Povezane vesti:


>