Zdravlje

Ljubav

Kelj za imunitet, raspoloženje, detoksikaciju, varenje...

Kelj je pun zdravlja iako ga mnogi izbegavaju ili ga uopšte nemaju u ishrani. Vreme je da se to promeni, pogledajte i zašto! Za imunitet, raspoloženje, detoksikaciju, varenje...

Kelj za imunitet, raspoloženje, detoksikaciju, varenje... Svet Plus
Ovo će vam sasvim sigurno promeniti mišljenje kada je kelj u pitanju:

DELUJE ANTIINFLAMATORNO

Snaga kelja leži u skoro 45 različitih flavonoida koji mogu da spreče inflamaciju u organizmu, a čak i da izleči inflamatorne bolesti, kao što su artritis, bolesti srca i neke autoimmune bolesti.

DETOKSIKUJE ORGANIZAM

Nova istraživanja su pokazala da kelj može da potpuno detoksikuje organizam  i da reguliše opšte stanje organizma jer dopire čak do DNK. Za to je zadužen izotoicijanat, koji nastaje iz molekula kelja.

SMANJUJE RIZIK OD DOBIJANJA RAKA

U skorijim istraživanjima, utvrđeno je da kelj smanjuje rizik od dobijanja raka kod bar pet različitih tipova kancera: debelog creva, dojke, bešike, jajnika i prostate. I u ovome značajnu ulogu igra izotocijanat, koji nastaje iz molekula kelja, glukozinolata.

PUN JE GVOŽĐA I KALCIJUMA

Kelj ima u sebi više gvožđa po kaloriji nego govedina, a više kalcijuma po kaloriji nego mleko i lakše se apsorbuje u orgnizmu od mlečnih proizvoda. Sa 100 grama kelja, pokriva se 88 procenata preporučenog dnevnog unosa protein.

PUN JE VLAKANA

Vlakna su makronutrijenti , što znači da su nam svakodnevno potrebni, ali ih, pak, većina ljudi ne uzima dovoljno. Jedna porcija kelja ne samo da sadrži 5 procenata preporučenog dnevnog unosa vlakana, već u sebi sadrži 2 grama proteina.

PUN JE OMEGA-3 i 6 MASNIH KISELINA

Porcija kelja sadrži 121 mg omega-3 i 92.4 mg omega-6 masnih kiselina. Samo 100 grama kelja pokriva 10 procenata preporučenog dnevnog unosa omega-3 masnih kiselina koje regulišu inflamatorne procese u organizmu.

IMA MALO KALORIJA I POMAŽE VARENJU

100 grama kelja sadrži samo 36 kalorija i 0 grama masnoće, al ii skoro 20 procenata neoprodne dnevne količine vlakana, zbog čega potpomaže varenju, smanjuje opstipaciju i snižava količinu šećera u krvi.

PUN JE VITAMINA K I A

Kelj sadrži veliku dozu vitamina K (čak 1327 procenata preporučenog dnevnog unosa u 100 grama), koji je od ključne važnosti za sintezu osteokalcina, proteina koji jača strukturu naših kostiju. Vitamin K takođe sprečava kardiovaskularna oboljenja i mogućnost od zadobijanja moždanog udara. U 100 grama kelja možemo naći i 192 procenata preporučenog dnevnog unosa vitamina A, koji je efektan antioksidant, podiže imunitet, održava zdrave kosti i zube i od esencijalne je važnosti za reproduktivne organe.

SNIŽAVA HOLESTEROL

Kelj je odličan kada je u pitanju snižavanje nivoa holesterola u krvi, a taj efekat se pojačava ako ga kuvate na pari. Tokom ovog procesa se podstiče produkcija kiselina u kelju koje smanjuju nivo holesterola i to mnogo više nego kad ga jedete živog.

PODIŽE IMUNITET

Kelj je bogat karotenoidom i flavanoidom, antioksidansima koji značajno podižu imunitet, kao i vitaminima A i C.
 

Nedostatak bikarbonata: Soda bikarbona - višestruka primena!

KAKO JESTI KELJ:

• Napravite salatu od različitog zeleniša i kelja

• Ubacite ga u sos za pastu ili u rižoto

• Kuvajte ga na pari i jedite ga kao varivo

• Propržite na maslinovom ulju sa belim i crnim lukom

• Ispecite čips od kelja

 

Roditelji vam imaju visok šećer?! Kako da se vama ne desi isto!

Domaći sladoled! Baza od četiri sastojka! (RECEPT)
RECEPT ZA ČIPS OD KELJA

• Iskidajte kelj i uklonite tvrde delove

• Prelijte ga maslinovim uljem i promešajte

• Dodajte malo soli

• Pecite 15 minuta na 150 stepeni"Želite da budete srećni? Budite na kelju!"- preporuka je Maje Volk.


Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Žena


>