Ostalo

Sme�no

Šta se to sada gomila u Nemačkoj?! Nije u pitanju toalet papir!

Šta se to sada gomila u Nemačkoj?! Nije u pitanju toalet papir! Nemci su konačno prestali da gomilaju zalihe testenine i toalet-papira. I dalje se traže sapun i sredstva za dezinfekciju, ali se, po statistici, uočava i veća tražnja nekih drugih proizvoda. Recimo kondoma.

Šta se to sada gomila u Nemačkoj?! Nije u pitanju toalet papir! Svet Plus



Može se reći – konačno. Donedavno je u prodavnicama je kupce usamljeno čekalo poneko pakovanje toalet-papira i kuhinjskih papirnih ubrusa, najčešće samo jedne marke. Ali već u nedelji nakon Uskrsa prodaja toalet-papira pala je čak za dve trećine (65%) ispod prosečne mesečne potražnje kakva se beležila u nedavna „normalna“ vremena.

Manje od proseka tražili su se i testenina i pirinač (–27%), a ljudi očigledno više ne znaju ni šta će sa silnim konzervama sa paradajz-sosom (–18%) koje su ranije nakupovali. Poteškoća u snabdevanju još uvek ima, ali statističari ipak veruju da su se kupci konačno prizvali pameti.

„Logistika“ za praznike

Pred praznike to nije neobično, ali Nemci su se ove godine snabdeli „logistikom“ za proslavu kao u nekim starim vremenima – dovoljna količina piva (+26%) i vina (+3%). Ipak, u nedelji nakon Uskrsa uglavnom su se vratili trezvenom životu.

Natprosečna potražnja i dalje vlada za dezinfekcionim sredstvima i sapunom. Doduše ni to se više ne trpa u korpu čim se vidi na polici prodavnice, kao što je to bio slučaj u martu. Ipak, prodaja dezinfekcionih sredstava je za 71 odsto viša od višemesečnog proseka, a prodaja sapuna za deset procenata.
 

Kosa: Nekoliko godina unazad uz pomoć novih nijansi!





Nekako s proleća

Za kraj, tu je još jedan fenomen koji možda nema veze s proteklim praznikom, ali verovatno ima velike veze s dolaskom proleća – ogromna tražnja kondoma. U sedmici od 12. do 22. aprila zabeležen je porast prodaje „gumica“ od čak 56% – nakon čega se to stabilizovalo na oko 6 procenata iznad prosečnih vrednosti.

Tu međutim Nemci navodno zaostaju za nekim svojim evropskim komšijama: čuje se da su u Francuskoj kondomi bili razgrabljeni još dok je Nemcima jedina briga bio toalet-papir.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/RTS

Povezane vesti:


>