Ostalo

Smeno

Običaji na Vaskrs! Ne zaboravite šta prvo treba da uradite na vaskršnje jutro!

Običaji na Vaskrs! Ne zaboravite šta prvo treba da uradite na vaskršnje jutro! Sutra je najradosniji hrišćanski praznik, a evo kakvi običaji su za njega vezani i šta je sve dobro da se uradi tog dana.

Običaji na Vaskrs! Ne zaboravite šta prvo treba da uradite na vaskršnje jutro! Screenshoot/YoutubeZa Vaskrs treba da se ustane rano, a ne bi trebalo da se ode rano na spavanje, tj. pre ponoći. Ako se ode pre ponoći na spavanje, taj će cele sledeće godine do Uskrsa biti pospan i sanjiv. Kada se ustane treba se umiti vodom u kojoj su stavljeni: dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje. Decu po obrazima treba dotaći crvenim jajetom, da bi cele godine bila zdrava i rumena.
 

Jačanje imuniteta uz ukusni napitak! (RECEPT)
Na vaskršnje jutro odlazi se u Crkvu na liturgiju. U nekim selima u Sremu južnom Banatu i Bačkoj, u ulicama gde je prolazila litija, palile su se sveće u prozorima. Prvo šta treba da se pojede nakon pričešća i po dolasku kući, i time omrsi, jeste jaje.
 

Napravite mleko od susama! Za jake i zdrave kosti! (RECEPT)

Za Vaskrs se mese posebne pogače i hlebovi. U nekim delovima Vojvodine peku se lepinje sa celim jajetom.


Šta bi bio Vaskrs bez dečje sreće i radosti. Mnogi praktikuju i običaj da sakrivaju jaja i slatkiše u cveće, u dvorišta ako ga imaju, pa onda deca čim otvore oči odlaze da traže darove koje im je zec ostavio prošle noći.
 

Zašto je kefir bolji od jogurta? Toliko je zdrav da ga zovu magično mleko! (VIDEO)

Na drugi dan Vaskrsa-Vodeni ponedeljak, momci polivaju devoje vodom. Na ovaj dan treba i u njivi ostaviti razbijeno jaje da bi njiva bila plodna cele godine, a jaje  treba dati i stoci kako bi cele godine bi zdrava.


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>