Ostalo

Smeno

Farbanje jaja za Vaskrs: Deset ideja!

Svake godine uoči Vaskrsa domaćice se trude da nekim novim motivom ili nijansama ukrase jaja. Pored tradicionalnih recepta za farbanje jaja za Vaskrs, u lukovini sa listovima deteline, peršuna ili paprati, evo deset interesantnih ideja, koje mogu da učine da se osećate ponosno i ove godine.

Farbanje jaja za Vaskrs: Deset ideja! Svet Plus1. MRAMORNA JAJA – Ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

2. GUMICE za teglu vezati unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbati.

3. OBLICI – Izrezati čvršću lepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, slova, pa lepiti po kuvanim jajima. Staviti ih u najlon čarapu i farbati u željenoj boji.

4. DžAK – Jaje uviti u parče mrežastog džaka od krompira, luka, narandži ili limuna, čvrsto vezati koncem i kuvati u boji.

5. TRADICIJA – Provereno dobre su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Ukrasiti se mogu sličicama ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat… Ako jaja kuvate u lukovini možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.
 

Živopisno poreklo Vaskršnjih običaja i simbola!

6. ULjE – U manju posudu sa farbom za jaja doliti par kapi ulja. Kuvana jaja spustiti i brzo okretati.

7. MRVICE – Kuvano jaje premazati lepkom i uvaljati u šarene dekorativne mrvice ili prezlu.

8. ŠLjOKICE – Četkicom naneti lepak na određene delove jaja i uvaljati ih u srebrne šljokice za lice i telo.
 

Veštačke boje za jaja izazivaju zdravstvene tegobe! Ovo proverite!

9. KREP PAPIR – Iseći krep papir po mogućnosti tamnijih boja i iseći na tanke ali dugačke trake. U njih umotati kuvana još topla jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da se papir dobro prilepi. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir skroz stegne. Najbolje je koristiti više nijansi ođednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu… jer se dobijaju nesvakidašnje šare.

10. BRZO I LAKO – U kesu za zamrzivač sipati nekoliko kapi prehrambene tečne boje, može i više nijansi istovremeno, ubaciti kuvano jaje unutra i tapkati ga dok ne dobijete željenu boju i motiv.
 

Vaskrs i simboli: Upotrebljavamo ih, a ne znamo koliku moć imaju!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Opanak

Povezane vesti:


>