Zdravlje

Ljubav

Karanfilić najlekovitiji začin! Sadrži minerale, kalcijum, gvožđe, magnezijum, cink, selen...

Karanfilić najlekovitiji začin na svetu i njegove magične moći! sadrži minerale kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom. Konzumiranje karanfilića može pomoći kod niza bolesti, unutrašnjih ili spoljnih. Kao dodatak ishrani, ovaj začin može biti korišćen ceo, mleven ili koncentrisan kao ulje.

Karanfilić najlekovitiji začin! Sadrži minerale, kalcijum, gvožđe, magnezijum, cink, selen... Svet Plus



Sigurno ste ga već probali u toplim zimskim napicima ili u domaćim poslasticama, poput medenjaka. No sigurno ste ga, bar u tragovima, isprobali u zubnim pastama ili losionima za telo, mirisnim parfemima. Reč je o karanfiliću (klinčić), poznatom i pod latinskim nazivom Sizigium aromaticum. Na latinskom se zove i clavus, što znači ekser, na koji i liči.

 

Karanfilići su dužine između 12 i 16 mm i cvetni su pupoljak stabla karanfilovca. Miris im je topao, opor i aromatičan, a ukus slatkasto-opor i vrlo jak, zbog čega je danas klinčić je jedan od najslavnijih začina na svetu i ima zaista široku upotrebu. U naše krajeve davno su ga doneli pomorci sa svojih putovanja. No on je i moćna lekovita biljka s proverenim delovanjem protiv upala, bolova, oksidacije i karcinoma.
 

Doktor Hilari: Koronavirus vam ne može ništa ako se pridržavate ovoga!






Lekovita svojstva karanfilića

Iako mali, karanfilić je moćan lek za mnoge bolesti. Glavni sastojak klinčića je EUGENOL, kojem je glavno obeležje protivupalno delovanje. Osim toga, sadrži minerale kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom. Konzumiranje karanfilića može pomoći kod niza bolesti, unutrašnjih ili spoljnih. Kao dodatak ishrani, ovaj začin može biti korišćen ceo, mleven ili koncentrisan kao ulje.


Prva pomoć kod zubobolje i lošeg daha

Karanfilić se od davnina koristi za uklanjanje lošeg daha.

Utvrđeno je da ima analgetička svojstva, a posebno deluje kod zubobolje.

U nekim zemljama stomatolozi koriste njegovo ulje za dezinfekciju zuba pre operacije, zbog snažnog antibakterijskog delovanja.

Kako vama može pomoći?

Ceo karanfilić možete staviti na desni, što bliže bolnom području, zubu koji je problematičan. Zadržite ga onde. Tanka kožna membrana desni lako upija ulje iz njega te pruža trenutno olakšanje, što ćete i sami ubrzo primetiti.


Ubija jajašca parazita i loše bakterije

Karanfiliić deluje kao antimikrobni agent, ubijajući parazite i bakterije u probavnom traktu.

U primerenim dozama olakšava i prekomernu nadutost i grčeve.

Antiparazitno čišćenje uljem klinčića je jedna od najdelotvornijih metoda čišćenja celokupnog organizma, zato i jeste jedan od tri sastojka poznatog antiparazitnog programa dr. Hulde Clark.

Ubija sve mikroskopske vrste protozoa i jajašca parazita, koja se drugim sredstvima ne mogu ukloniti iz tela.

Efikasan je protiv mnogih vrsta gljivica uključujući i Candidu, kao i bakterija streptokoka, stafilokoka i pneumokoka. Koristite ga u čaju i drugim napicima, svakodnevno, u malim dozama, kako biste povoljno uticali na svoju probavu i jačanje imuniteta.
 

Nije ni soda bikarbona, ni sirće, a njime ćete najbolje dezinfikovati stan!






Prirodni afrodizijak

Karanfilić je poznati prirodni afrodizijak.

Način upotrebe:

Popijte dve šolje čaja od karanfilića svaki dan ili uzimajte dve kapsule klinčića u prahu dva puta dnevno.


Čaj od karanfilića napravite na sledeći način:

2-3 klinčića prelijte sa 2,5 dcl vruće vode i ostavite poklopljeno 15 minuta, da odstoji. Nakon toga, čaj procedite i popijte.

Rastvara opasne krvne ugruške

Naučno je potvrđeno da je karanfilić među najzdravijim začinima sveta zbog svojih antioksidativnih svojstava. Postoje i dokazi da određeni spojevi u klincicima deluju kao antihistaminici. To je jedan od najsnažnijih prirodnih rastvarača krvnih ugrušaka. Danski su istraživači otkrili karanfilić u rastvaranju krvnih ugrušaka ima jače delovanje od aspirina, koji je mnogima deo terapije u lečenju visokog pritiska i povišenog holesterola u krvi.


Uništava rak dojke

Eugenol, glavno eterično ulje u klincicima, ubija preko 91 posto stanica tri vrste raka dojke, pokazalo je istraživanje sprovedeno u laboratorijskim uslovima. U drugom istraživanju, u kojem je EUGENOL davan miševima, usporio je rast ćelija raka dojke za 78 posto za samo četiri nedelje. Nedavna istraživanja su potvrdila njegovu moćnu aktivnost i protiv drugih vrsta karcinoma - prostate, pluća, grla i kože. Indija je jedna od zemalja sa najvišom potrošnjom klinčića pa nije slučajno da je u toj zemlji stopa raka dojke za 75 posto niža nego u Evropi iu Sjedinjenim Državama.

Karanfilići su stoga vrlo zdrav dodatak uravnoteženoj ishrani zasnovanoj na organskom voću i povrću.

Lekovito delovanje klinčića
  • leči nesanicu
  • reguliše šećer u krvi
  • smiruje upale
  • ublažava bol, osobito zubobolju
  • uništava bakterije uklanja mučninu i povraćanje
  • podstiče izlučivanje sluzi pomaže radu jetre
  • leči upalu usne šupljine i grla


 
Tinktura od karanfilića:

Sastojci:

20 grama klinčića
1 dcl 70-procentnog alkohola


Karanfiliće grubo sameljite, prelijte alkoholom i ostavite u zatvorenoj tegli dve nedelje. Procedite tinkturu i uzimajte 2 do 4 kapi, u čaši vode. Koristite je za ispiranje i grgljanje usne duplje i grla.


Ruski napitak protiv gripa i upale grla


 
Naučnici su potvrdili delotvornost ovog ruskog narodnog napitka protiv prehlade i upale grla.

Sastojci:

2 dcl tople vode
 
1 kašičica svežeg rendanog rena

1 kašičica mlevenih karanfilića

1 kašičica meda



 
U čaši tople vode pomešajte sastojke i lagano pijte. Povremeno promešajte, da se ren ne slegne.


Lekovito kuvano vino

Skuvajte 4 dcl crnog vina s 2 dcl vode. Dodajte 2 karanfilića, komadić vanile, 3 anisa, sušenog đumbira (koliko stane na vrh noža) i meda po želji. Ovaj topli napitak podići će vaš imunitet, pomoći kod probavnih problema, zaštititi vas od gripa i prehlade.


 
Testirajte svoj karanfiliić

Da biste proverili kvalitet klinčića, ubacite ga u čašu vode. Ako pluta vertikalno, dobar je - plutanje je znak da sadrži kvalitetna i lekovita ulja kojima duguje svoju delotvornost i popularnost. Ako pluta horizontalno ili potone u čaši, to je znak da ga ne treba koristiti.


Karanfilić u kulinarstvu
 
Osim što je neizostavan začin za zimi popularno kuvano vino, klinčićem se aromatiziraju brojna slatka i slana jela. Bogato začinjeni kolači, keks, pudinzi ili slatki hlebovi neretko u svom receptu sadrže karanfilić u kombinaciji sa cimetom, a katkad i đumbirom. Klinčić izvrsno povezuje ukus jabuka i krušaka pa se koristi u pripremi pita i torti od jabuka i krušaka ili voćnih umaka i kompota. S obzirom na to da je njegov ukus vrlo intenzivan, nužno ga je pri kuvanju postepeno i pažljivo dozirati. Celoviti klinčići ukusni su u supama od graška i pasulja ili zapečenom pasulju s čilijem, gde njihova snažna, jetka mirisna karakteristika daje punoću ukusa. Isto tako, u očišćenu glavicu luka može se utisnuti nekoliko celih karanfilića pa dodati pirinču prilikom pirjanja.

Klinčić je prisutan u mnogim kombinacijama začina, npr. u mešavini za kiseljenje povrća ili u mešavini začina za pečenje. Najbolje ga je kupovati u celovitom obliku, jer pakovane u prahu brzo gubi ukus, ai njegova lekovita svojstva propadaju. Cele klinčiće se preporučuje potrošiti u roku od godinu dana, a mlevene unutar šest meseci. Budući da je vrlo čvrste strukture, teško ga je usitniti pa se savetuje samleti ga u mlinu za kafu. Sprema se u zatvorene posude i drži na suvom i tamnom mestu. Svežinu začina moguće je produžiti čuvanjem u frižideru.
 

Jod najmoćnije prirodno sredstvo protiv virusa!




Sos od jabuka i brusnica

Sastojci:

350 grama brusnica

1 naseckana jabuka

 
1/3 šoljice javorovog sirupa

1/2 kašičice cimeta

1/2 kašičice karanfilića

 
1/4 kašičice đumbira

Pomešajte sastojke u posudi i zagrejte ih do ključanja. Smanjite vatru, pustite da sos lagano vri i povremeno promešajte. Sos je gotov nakon što brusnice počnu da pucaju, a jabuke omekšaju, za otprilike 10 minuta. Poslužite ga uz jela sa seitanom i uživajte u punoći ukusa.

Mere opreza:

Trudnice i dojilje ne bi smele koristiti klinčić.

Klinčić ne smete koristiti niti dve nedelje pre bilo koje operacije.


Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/ alternativa za vas

Povezane vesti:


>