Ostalo

Sme�no

Ignaz Semelveis, lekar poznat kao spasitelj majki! Kolege su ga ismevale!

Ignaz Semelveis, bio je poznati lekar i naučnik. Kolege su ga ismevale... Danas je poznat kao pionir antiseptičkih postupaka. Opisan je kao spasitelj majki! Semmelveis je otkrio da se incidencija porođajne groznice (poznata i kao "dečja groznica") može drastično smanjiti upotrebom dezinfekcije ruku u akušerskim klinikama.

Ignaz Semelveis, lekar poznat kao spasitelj majki! Kolege su ga ismevale! Screenshoot/Youtube



Puerperalna groznica je bila uobičajena u bolnicama sredinom 19. veka i često je bila smrtonosna. Semelveis je predložio praksu pranja ruku rastvorenim hlornim vapnom 1847. godine, radeći u prvoj akušerskoj klinici Opšte bolnice u Beču, gde su odeljenja lekara imala tri puta veću smrtnost odeljenja primalja.

Objavio je knjigu svojih otkrića iz područja Etiologija, koncepcija i profilaksa groznice.

Uprkos raznim publikacijama rezultata u kojima je pranje ruku smanjilo smrtnost na ispod 1%, Semelveisova zapažanja bila su u sukobu sa ustaljenim naučnim i medicinskim mišljenjima vremena i njegove ideje medicinska zajednica je odbacila. 



Semelveis nije mogao da ponudi prihvatljivo naučno objašnjenje za svoje nalaze, a neki lekari su bili uvređeni na predlog da se peru ruke i ismevali su ga zbog toga. 

1865. sve oštriji Semmelveis navodno je pretrpeo nervni slom te ga je kolega izdajnički predao azilu. 

Umro je samo 14 dana kasnije, u 47. godini, nakon što su ga stražari pretukli od gangrenozne rane na desnoj ruci koja je mogla biti uzrokovana premlaćivanjem. 

Semelveisova praksa stekla je široko prihvatanje tek godinama nakon njegove smrti, kada je Louis Pasteur potvrdio teoriju klica, a Joseph Lister, koji deluje na francuskom mikrobiološkom istraživanju, vežbao i radio higijenskim metodama, sa velikim uspehom.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>