Lepota

Ljubav

Blagodeti askorbinske kiseline - vitamin C! Moćni saveznik!

Moćni saveznik negovane kože uz koji vam Instagram filteri više neće trebati! Blagodeti askorbinske kiseline - vitamin C! Postao je zvezda kozmetičke industrije zbog svog anti-aging potencijala, a njegovu delotvornost potvrđuje i dr Nevenka Dokmanović!

Blagodeti askorbinske kiseline - vitamin C! Moćni saveznik! Svet Plus
Ako tražite jednog snažnog saveznika u borbi za očuvanje mladalačkog duha i izgleda, sigurno ćete ga naći u vitaminu C! Iako je mnogima prva asocijacija na njega limun isceđen u šolju čaja, spektar pozitivnih dejstava usled redovnog korišćenja ovog antioksidansa, daleko je širi. Redukuje stres, osnažuje imunitet, a višestruko je delotvoran i kada je nega kože u pitanju. Upravo zbog toga, postao je omiljeni sastojak modernih eliksira mladosti, koji izlaze iz laboratorija vodećih kozmetičkih kuća.

Da bi blagodeti askorbinske kiseline, odnosno vitamina C za kožu bile jasnije, potrebno je razumeti šta narušava balans njenih prirodnih komponenti i uzrokuje preuranjeno starenje.

Izazivači degradacije kolagena, elastina i hijalurona – glavnih prirodnih aduta kože, jesu slobodni radikali, nastali pucanjem hemijskih veza na ćelijskom nivou. Kontinuirano, „podmuklo“ dejstvo spoljnih faktora, vodi većoj „proizvodnji“ slobodnih radikala, što se na naš odraz u ogledalu reflektuje u vidu opadanja tonusa i smanjene elastičnosti kože, te pojave neželjenih bora i fleka.

„Faktori koji pospešuju stvaranje štetnih i nestabilnih molekula su brojni i svakodnevni - stres, UV zračenje, zagađenje vazduha i duvanski dim, čak i loša ishrana“, objašnjava dr Nevenka Dokmanović. Kada ovi uticaji kožu lica „uzmu pod svoje“, u pomoć priskaču antioksidansi, a u prvoj borbenoj liniji ističe se upravo vitamin C.

„On direktno i efikasno neutrališe slobodne radikale, sprečavajući njihovo pogubno dejstvo po kožu. Posledično, znaci prevremenog starenja kože – gubitak jedrine, pojava bora, flekica i pigmentacije – nestaju, odnosno bivaju sprečeni, ako se na vreme počne sa svakodnevnom primenom“, kaže doktorka Dokmanović.

Znači li to da, što više vitamina C i u što čistijem obliku damo koži – ona će biti zdravija i podmlađenija? Nažalost ne! Upravo tu i jeste „začkoljica“, jer sa ovim moćnim anti-aging sastojkom treba biti na oprezu.
 

Podočnjaci - veliki estetski problem! Rešenje prirodnim putem!

Jutarnja nega za najbolje rezultate

Za veću učinkovitost, dr Dokmanović savetuje nanošenje proizvoda sa vitaminom C ujutru, na čistu kožu, poželjno na lice, vrat i dekolte. Posle toga treba naneti kremu sa zaštitnim faktorom 15.

Ovakva jutarnja rutina važna je jer izlaganje suncu predstavlja najčešći uzrok stavaranja slobodnih radikala. Stoga vitamin C upravo ujutru i preko dana, ostvaruje svoje najjače antioksidantno dejstvo i čini našeg najsnažnijeg saveznika u borbi protiv starenja kože.

Ako ste u dilemi da li se opredeliti za kremu ili serum, korisno će vam biti mišljenje doktorke Dokmanović da obe formulacije imaju svoju efikasnost, ali da su serumi bogatiji koncentrovanim aktivnim komponentama, stoga brže postižu svoj puni efekat.Recept za domaći C serum


Sastojci: 

-1 čajna kašičica askorbinske kiseline u prahu (apoteka, prodavnice zdrave hrane),
- 3 čajne kašičice destilovane vode,
- 1 čajna kašičica glicerina
- 1/4 čajne kašičice vitamina E (apoteka, kupiti najmanje pakovanje tečnog -gelastog  ili u kapsulama)
- bočica od tamnog stakla po mogućnosti sa pipetom (kapaljkom).

 

Vrlo je bitno da serum ne pravite nikakvim metalnim priborom, znači samo keramika, plastika, drvo ili staklo.

Još tekstova o nezi i lepoti možete pročitati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Žena

Povezane vesti:


>