Ostalo

Sme�no

Domaća grebana pogača! (VIDEO RECEPT)

Domaća grebana pogača! Ovo nije klasična strugana pogača, zato ne treba uklanjati ceo gornji sloj pogače već samo neravnine, a kada je jednom napravite, sigurno ćete se često vraćati ovom receptu. 

Domaća grebana pogača! (VIDEO RECEPT) Screenshoot/Youtube



Potrebno je:

770g brašna tip 400 meko ili polovina oštrog brašna za testeninu i kolače i polovina mekog brašna tip 400
3 dl vode
1 dl ulja
1/2 svežeg kvasca-25g
1 prašak za pecivo
1 kašičica šećera
1,1/2 kašičice soli do 2 kašičice soli
tepsija prečnika 34cm ili ako hoćete da pogača bude deblja 30-32cm

 

Domaća lisnata pogača! Nestaće u trenu! (VIDEO RECEPT)





Priprema:

U kvasac dodajte kašičicu šećera i mešajte dok kvasac ne postane tečan. 

Brašno sipajte u vanglicu u koju ćete mesiti (700 grama brašna) zatim dodajte prašak za pecivo i so i promešajte. Napravite udubljenje i tu sipajte kvasac koji ste pomešali sa toplom vodom. Mešajte kašikom, pa dodajte 100 ml. ulja, a zatim mesite rukom. Testo se mora malo duže mesiti i dodavati ostatak brašna (70 grama)

Kada je testo dobro umešeno, izvadite ga na radnu površinu i dobro izraditi rukama. Pokrijte krpom i ostavite 20 minuta da odstoji. Premesite nakon isteka vremena i ostavite još malo da odstoji dok zagrejete rernu.

Pogača treba da bude tanja. Razvucite rukama ili oklagijom. I prebaciti pogaču u vrelu tepsiju. Viljuškom grebati pogaču i izbuškati je, pa staviti na pečenje.

Čim je izvadite iz rerne, uzmite je krpom da se ne bi opekli pa iskoristite rende da pređete po njoj kako biste uklonili oštre vrhove i neravnine. Vlažnim rukama pređite preko pogače i ostavite je zavijenu u krpi.

Prijatno!

Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>