Region

Svet

Krivična prijava protiv Dragana Bjelogrlića stigla je u Više javno tužilaštvo!

Krivična prijava zbog pokušaja glumca i filmskog producenta Dragana Bjelogrlića da podmiti reditelja Predraga Gagu Antonijevića stigla je u Više javno tužilaštvo. Podsetimo, prijava je u VJT došla povodom mejl prepiske iz 2016. godine, u kojoj Bjelogrlić otvoreno nudi podelu plena Antonijeviću ukoliko ovaj progura da film "Jesen samuraja" dobije 15 miliona dinara na konkursnoj komisiji Filmskog centra Srbije, čiji je bio član.

Krivična prijava protiv Dragana Bjelogrlića stigla je u Više javno tužilaštvo! Screenshoot/InstagramDa je Više javno tužilaštvo dobilo krivičnu prijavu za ovaj slučaj, potvrđeno je iz ove pravosudne institucije. Ko je njen podnosilac, međutim, nisu želeli da otkriju.

Podsetimo, prijava je u VJT došla povodom mejl prepiske iz 2016. godine, u kojoj Bjelogrlić otvoreno nudi podelu plena Antonijeviću ukoliko ovaj progura da film "Jesen samuraja" dobije 15 miliona dinara na konkursnoj komisiji Filmskog centra Srbije, čiji je bio član. Za sve dalje, kako piše Bjela, on će se pobrinuti.

O aferi koja je podigla veliku prašinu u filmskim krugovima i šire Srpski telegraf piše danima. Od Bjele smo ostali uskraćeni za odgovore, a našu novinarku eskivirao je begom na terasu uoči sednice u Privrednoj komori Srbije- piše Srpski telegraf.

Po podnošenju krivične prijave, pred tužilaštvom se nalaze dve opcije, potvrđuje za naš list advokat Ivan Simić.

Jevtić: Nisam bio na platnom spisku

Nekadašnji direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić poslao je Srpskom telegrafu odgovor na tvrdnje koje smo o njemu navodili u tekstovima o aferi "mito". U tom dopisu Jevtić je naveo sledeće:

- Objavljene su netačne informacije da je Boban Jevtić u vreme trajanja svog mandata u FCS radio Bjelogrlićeve serije i bio na njegovom platnom spisku, kao i da je kao supervizor produkcija u FCS proveravao budžete filmova i tako u direktnom sukobu interesa vršio kontrolu novčanih sredstava. Jevtić ni pre ni tokom svog mandata u FCS nije bio ni na kakvom Bjelogrlićevom platnom spisku. Boban Jevtić jeste bio supervizor produkcija u FCS, po odluci UO, ali u tom kratkom periodu nije rađena supervizija nijednog projekta u kojem je Bjelogrlić na bilo koji način učestvovao.

- Pošto je prijava podneta, tužilaštvo sada može da je odbaci ukoliko smatra da ne postoji nikakav osnov za dalje krivično gonjenje ili da sprovede određene provere i prikupi potrebna obaveštenja da bi nakon toga odlučilo da li će ići u neku narednu fazu postupka. To su mogućnosti koje su u ovoj fazi postupka izvodljive - objašnjava Simić.

Advokat dodaje da će procedura teći brže ili sporije u zavisnosti od toga ko je podneo krivičnu prijavu.

- Ako je podnosilac MUP, praksa pokazuje da tužilaštvo uvek efikasnije i brže postupa po njihovoj inicijativi nego kada je inicijator neko od eventualno oštećenih - navodi Simić.

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, kao prvi korak moglo bi da bude preduzeto veštačenje mejlova koje je Bjelogrlić slao Antonijeviću pošto je on negirao njihovu autentičnost.

Podsetimo da je Bjelogrlić, osim sramote kroz prepisku sa Antonijevićem, prošle srede doživeo pravi debakl na sednici Grupacije za kinematografiju PKS. On je tada ostao bez liderskog mesta ove značajne filmske ustanove pošto mu je uskraćena podrška kolega koje su prozrele njegove namere da ovu aktuelnu aferu zamaskira izigravanjem političke žrtve.

Božidar Zečević, filmolog

Sa posebnim zanimanjem gledam na to kako se pojedini filmski stvaraoci valjaju u svojoj nečasti. Odlično je što je povodom čitavog slučaja konačno podignuta prijava jer se filmskoj mafiji mora nekada i nekako stati na put

Dragoslav Bokan, filmski reditelj i kritičar

Najbolje je da se uvek sve rešava putem suda jer sud nije nikakvo mučilište niti treba tako da se shvati. Naprotiv, sud rešava ono što ne može da se reši prepucavanjem kroz novine.


Viber

Autor: O.J
Izvor: Republika.rs

Povezane vesti:


>