Ostalo

Sme�no

Sabor Presvete Bogorodice: Božić drugi dan! Praznik sa najviše verovanja!

Sabor Presvete Bogorodice - Božić je praznik sa najviše verovanja i običaja u srpskoj narodnoj tradiciji. Dok je prvi dan posvećen porodici i provodi se kod kuće, drugi dan već ima drugačije značenje i običaje koji se razlikuju od jednog do drugog kraja Srbije.

Sabor Presvete Bogorodice: Božić drugi dan! Praznik sa najviše verovanja! Screenshoot/Youtube



Drugi dan Božića u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećen je Saboru presvete Bogorodice, a u narodnim verovanjima sabiranju dobrih dela i mirenju.

"Za drugi dan Božića važi verovanje da se odlazi kod prijatelja, kod kumova, da se dočekuju gosti. Kažu, ko vam se nađe na kućnom pragu da nikako ne treba da ga vratite, nego da ga onako na najbolji način ugostite", kaže Anđela Brković, etnolog iz Narodnog muzeja Užice.
 

Najlepša hrišćanska imena za bebe: Božji dar!

Sveti Prvomučenik i Arhiđakon Stefan! Do narednog Božića ovo čuvajte!




U Vojvodini se po tradiciji prežu konji vrani i beli. U sremskom Kuzminu su pre tri godine obnovili tradiciju "teranja Božića".

"To je tradicionalno okupljanje, drugi dan Božića. I to su naši dedovi, očevi i mi smo nastavili tradiciju", navodi Petar Stević, predsednikUdruženja ljubitelja konja "Graničar".

"Nadamo se da ćemo i mi uspeti da u našem selu Mratincima zaživi ta tradicija koja se odvijala pre 20 godina, pa bože zdravlja, vidimo se i u Mratincima", ističe Saša Žilić iz Martinaca.



U Užicu se zatvara Božićni trg, a u niškoj opštini Medijana otvara Božićno seoce.

Za školarce, osim onih u Vojvodini, završava se prvi deo zimskog raspusta. Na planinama ali i u gradovima, na klizalištima i ski-stazama, mnogi su ga iskoristili za igre na snegu i ledu, jer ih već sutra čekaju školske klupe.


Izgovorite ove reči za zdravlje i spokoj tokom cele godine:


Tvojim rođenjem Hriste Bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde, i da poznaju Tebe sa visine Istoka, Gospode, slava Ti!

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/RTS

Povezane vesti:


>