Zdravlje

Ljubav

Nova godina i mamurluk! Evo kako ga izlečiti!

Neki ljudi lakše podnose alkohol, a neki teže. Isto tako i mamurluk može biti i lakši i teži. To zavisi od vašeg organizma, ali i od pića koje ste konzumirali. Nova godina i mamurluk! Evo kako ga izlečiti! 

Nova godina i mamurluk! Evo kako ga izlečiti! Svet Plus



Naravno da vam je jasan razlog mamurluka. Prepili ste predhodne noći ali evo zašto dolazi do toga. Uzrocima mamurluka možemo smatrati sledeće faktore:

Dehidracija. Često se smatra glavnim uzrokom ovog stanja. Iako vam se možda čini nelogičnim da možete da dehidrirate ako previše pijete, treba da znate da je alkohol diuretik. On vas tera da više mokrite, a usled toga dolazi do dehidracije kao i do gubitka elektrolita iz organizma. Prirodan odgovor na ovo stanje je žeđ, drhtavica i slabost.

Kongeneri. To su supstance koje se nalaze u piću, a koje uključuju sve ono što nije čist alkohol (etanol) i čista voda. Dobijene su procesom fermentacije. Mogu da sadrže metanol, aceton, tanine,acetaldehide, aldehide i tako dalje. Sve ovo su svojevrsni toksini koji opterećuju organizam, rad jetre koja treba da ih preradi, i izazivaju simptome mamurluka.

Širenje krvnih sudova. Alkohol širi krvne sudove, pa usled toga može da dođe do glavbolja i migrena, posebno onda kada inače imate sklonsti ka ovim tegobama.

Pad šećera u krvi. Kod nekih osoba alkohol može da dovede do hipoglikemije, a rezultat toga su osećaj slabosti, trnjenje, drhtavica, hladan znoj.

Ne postoji neki određeni lek protiv mamurluka, osim da se zaista držite tvrdnje da više nikada nećete piti. Ukoliko se desi opet, onda treba da znate koji je najbolji lek  za oporavak.

1.Voda. Pijte dovoljno vode kako biste povratili izgubljenu tečnost. To je najvažnija stavka koja će vam pomoći da se opet ubrzo osećate kao čovek. Uostalom, i telo vam traži vodu kroz osećaj žeđi pa nema razloga da ne slušate signale koje vam šalje. Ukoliko ste preterali sa pićem, dobro je da popijete vodu pre nego što legnete da spavate i da držite flašu vode pored svog kreveta (nadamo se da ćete se  ovoga setiti  u ključnom trenutuku).

Ako ste osetili žeđ, telo je već dehidriralo. Zato pijte vodu i kad niste žedni.  

Lekovi. Boli vas glava? Uzmite lek protiv bolova. Osećate slabost i pad energije? Povratite ih uzimanjem nekih multivitamina.  

Odmor i san. Može se desiti da uopšte i ne spavate posle lude noći u kojoj se previše pilo. Nije jednostavno zaspati kada ti je muka i kada  ti se čini da se soba okreće oko tebe, a plafon preti da ti padne na glavu. Ipak, odmor je neophodan za regeneraciju i oprovak. Zato, čim vtoglavica nestane, odspavajte i odmorite. Povraćanje, učestalo mokrenje, glavobolja zaista mogu da iscrpe.

Vežbanje. Ah to vežbanje, stalno se preporučuje, čak i onda kada niste u stanju da stojite na nogama zbog mamurluka. Istina, možda vam neće biti do toga kada se osećate kao isceđena krpa, ali ukoliko ste u stanju da se pokrenete, nije na odmet da to i uradite. To ne znači da treba da uskočite u patike i trenerku i već sa prvim petlovima izađete napolje da besomučno trčite. Naporan trening nije dobar za mamurluk, jer može glavobolju i slabost učiniti još većim, potrošiti šećer kojeg ionako nemate dovoljno u krvi, i energiju koja vam je preko potrebna. Ipak lagano istezanje, joga, pa i obična šetnja, mogu da pomognu da se cirkulacija ubrza i da se ponovo podigne nivo serotonina u organizmu. Alkohol brzo podiže raspoloženje, ali kad bura prođe, mozak ostaje usporen, a samim tim i proizvodnja hormona koji pomažu da se osećate bolje. Dajte im podsticaj!

Izbegavajte jako svetlo i buku. Neka vam naočare za sunce budu pri ruci ako izlazite u šetnju.

Usmerite pažnju na nešto drugo. Ukoliko ste fokusirani samo na to koliko vam je loše, biće vam još gore. Okupirajte pažnju nečim drugim. Možda nećete moći da čitate knjigu, ali možete da legnete i gledate svoj omiljeni film ili seriju.

Napici za oporavak

Sportski ili energetski napici. Oni mogu odlično da nadomeste ono što ste u borbi sa mamurlukom izgubili i vratiti vam energiju.

Poželjno je da potražite one sportske napitke koji imaju elektrolite, a da izbegavate one koji imaju kofein

Voćni sok. Nemate energetski napitak pri ruci, a odlazak u prodavnicu po isti vam deluje kao nemoguća misija? Onda probajte da se opravite uz voćni sok, idealno ako je od svežeg voća koje imate kod kuće. Voćni sokovi bogati su fruktozom, šećerom koji će vam vratiti energiju i vitaminima i mineralima koje treba da nadoknadite.

Čaj od đumbira. Đumbir je odličan protiv mučnine i povraćnja pa time može biti odličan lek za mamurluk. Možete ga iseći na tanke listiće i žvakati, a ako vam se ta ideja ne dopada možete skuvati čaj od đumbira.

Rasol. Ovo je kod nas možda i najpriznatiji lek protiv mamurluka koji će vam svakako nadoknaiti izgubljene elektrolite. Potrebno je da popijete čašu do čašu i po rasola, bez preterivanja u količinama. Važno je i da bude prirodan, bez nekih konzervanasa, jer vašoj opterećenoj jetri ne trebaju dodatni toksini za preradu.

Sok od limuna. Iscedite svež limun i dodajte dve kašike limunovog soka u čašu vode. Možete zasladiti sa medom. Pijte čim ustanete i još 2  puta u toku dana.To će pomoći da vam se stabilizira nivo šećera u krvi i PH vrednost.

Iako ste možda navikli da započenete dan sa šoljom kafe i tako dobijete dozu energije, kada ste mamurni to nije dobra opcija. Preskočite kofein jer i on deluje kao diuretik, pa time zapravo sano dodajete so na ranu, odnosno činite simptome još gorim.
 

Nesanica? Zaspite u roku od 2 minuta! Vojni metod!





Ova hrana je dobra za mamurluk:

Jaja. Ova svima dobro poznata namirnica odlična je za mršavljenje uz dijetu sa jajima, ali i kao dobra hrana portiv mamurluka. Ona sadrži amino kiselinu koja se zove cistein, a koja ubrzava razgradnju  toksina u telu, ukčljučujući i one koji su se u telu stvorili preterenim konzumiranjem alkohola. U te svrhe, najbolje je da pojedete kuvano jaje, jer će prženo na mnogo masti izazvati još veću mučninu.

Supa. Ako vam se ideja da pojedete kuvano jaje ne dopada, onda probajte supu. Supa u koju ste dodali dosta povrća bogata je vitaminima i mineralima, solima odnosno elektrolitima koje ste izgubili povraćanjem ili preteranim mokrenjem. Ukoliko ste toliko iscrpljeni da vam i žvakanje predstavlja problem, supa je prava stvar koja zahteva najmanje truda za konzumaciju.

Hrana bogata kalijumom. Pretreana konzumacija alkohola praćena čestim odlascima u  toalet, uzrokuje gubitak kaljuma. Usled toga javlja se mučnina, slabost, umor. Namirnice dobre za mamurluk u ovom slučaju su one koje us bogate kalijumom, kao što su banana, kivi, pečen kropmir, lisnato povrće, pečurke, sušene kajsije, med, sok od paradajza
Ukoliko vam je teško da jedete, stavite neke od ovih sastojaka u blender i popijte.Nemojte praviti čudne i nejestive kombinacije i kombinujte slične ukuse.

Nagoreli tost. Pored toga što će vam doneti preko potrebne ugljene hidrate i povratiti energjiu, veruje se da nagoreli delovi tosta deluju kao svojevrstan filter koji pomaže da se nećistoće iz tela što pre očiste. U te svrhe možda od veće koristi može biti aktivni ugalj.Ili barem ukusniji.

Menta je biljka koja je poznata po tome da deluje umirujuće na stomak i da smajuje nadutost i mučninu, a pored toga ubrzava proces detoksikacije. Možete jednostavno žvakati listove mente ako je imate svežu ili napraviti čaj.

Za razliku od hrane, alkoholu ne treba mnogo vremena da ga telo svari i pošalje u krvotok. 20% ide direktno u krv kroz male krvne sudove, dok 80% ide prvo u creva, a tek odatke u krvotok.

Koliko dugo će alkohol biti u krvi, zavisi od sposobnosti jetre da ga metabolizira. To zavisi od mnogih faktora, a najviše od telesne težine, strarosti, pola, godina i naravno zdravlja jetre i stanja u kom se nalazi, kao i od imuniteta u celini.

Prosečna jetra za sat vremena može da metabolizira oko 10 ml čistog alkohola. Za jednu čašu vina koje ima 12% alkohola, jetri je potrebno 3 sata.

U urinu, alkohol ostaje 12-36 sati, u pljuvački 10-24 sata, a u kosi se može naći i posle 90 dana.

Mamurluk obično traje do 72 sata, ali jako retko toliko dugo. Najčešće traje 12-24 sata.

Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/minutzamene.com

Povezane vesti:


>