Ljubav

Style

Partnerski odnosi: Kako nisko samopoštovanje uništava vezu!

Partnerski odnosi! Samopoštovanje je ono što mislimo i osećamo prema sebi, ono je emocionalna slika o sebi. Kako nisko samopoštovanje uništava vezu! Neki od indikatora niskog samopoštovanja mogu biti: depresija, anksioznost, strah od intimnosti, strah od uspeha, zavisnosti: alkohol, droge, hrana, itd., emotivna nezrelost, kriminal i nasilje, perfekcionizam, grandioznost.

Partnerski odnosi: Kako nisko samopoštovanje uništava vezu! Svet PlusDorijan Burčul temeljem rada na sebi istražuje partnerske odnose i intimnost, seksualnost, strast i zaljubljenost te kako deluju na pojedinca. Ukazujući na neminovne razlike između žena i muškaraca oba pola poučava kako da uspostave prisan odnos s onom drugom stranom i kako da zajedno zaplešu "tango života".

Samopoštovanje

Samopoštovanje je ono što mislimo i osećamo prema sebi, ono je emocionalna slika o sebi. Podloga samopoštovanju su naša duboka uverenja o sebi koja mogu biti pozitivna i negativna. Negativna uverenja vode niskom samopoštovanju.

Kako nisko samopoštovanje utiče na partnerske odnose

Osobe koje nemaju problema sa samopoštovanjem, tj. osobe zdravog samopoštovanja, puno će tražiti od partnera, ali će puno i davati. One znaju da se intimnost sama po sebi ne podrazumijeva, već se na njoj treba raditi, te ju stavljaju visoko na listu prioriteta, a često i na prvo mjsto. Osobe niskog samopoštovanja isto mogu puno davati, ali tada to dolazi iz nezdravog mjsta u osobi u osnovi kojeg je strah.
 

Profesionalni šminker otkriva: Greške koje vas čine starijom!

Evo kako se ponašaju osobe sa niskim samopoštovanjem u vezi:

- Sabotiraju svoje odnose podcenjujući ljubav svojih partnera prema njima

- Doživljavaju zanemarivanje kada ono ne postoji

- Kada ih partner iskreno voli njima je to teško da poveruju te zbog toga nisu optimistični da će ljubav potrajati

- Čak i u najbližim odnosima one gaje ozbiljne nesigurnosti u vezi osećaja koje imaju njihovi partneri prema njima. Ovo vodi do njihove preterane reakcije na partnerovo povremeno loše raspoloženje

- Osećaju se više odbačeni, doživljavaju više povreda i češće se ljute nego osobe zdravog samopoštovanja

- Imaju površniju i lošiju komunikaciju s partnerom

- Obrambeno se distanciraju kada se pojave frustracije u odnosu

- Imaju trajnije sumnje u vezi partnerove obzirnosti i pouzdanosti, tako da kada se pojave teškoće, oni se znaju povući od partnera s ciljem da bi se zaštitili

- Male probleme vide kao zabrinjavajuće signale slabije privrženosti od strane partnera. Tada neadekvatno reagiraju što vodi do još težeg povezivanja

- Osetljiviji su i lakše uočavaju partnerove "negativnosti" od "pozitivnosti", i na to stavljaju naglasak

- Često partneru pripisuje gore nego što je, tj. na njegove negativne radnje gledaju kao na namerno i uobičajeno, a pozitivno ponašanje ocenjuju kao nenamerno i slučajno.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Miss7.24sata.hr.

Povezane vesti:


>