Ostalo

Sme�no

Petak trinaesti! Strah stariji od hrišćanstva!

Veruje se da je na ovaj dan nastao praroditeljski greh! Petak trinaesti! Strah stariji od hrišćanstva! Mnogi smatraju da je petak trinaesti baksuzan dan i na ovaj datum izbegavaju da rade bilo šta što bi ih moglo dovesti u neki rizik. Psiholozi, za strah od ovog datuma, imaju poseban, komplikovan naziv-triskaidekafobija. U narodu ovaj strah je poznat kao sujeverje.

Petak trinaesti! Strah stariji od hrišćanstva! Svet Plus



Iako se koren straha od petka 13. upravo traži u religiji, postoje naznake da je strah od ove cifre stariji i od hrišćanstva jer Hamurabijev zakon među svojim pravilima nema broj 13. Veruje se da je petak 13. bio dan kada je Eva pojela jabuku sa drveta znanja. Na taj dan je i Kain ubio Avelja, a veruje se da su tada počele biblijske poplave. Na Hristovoj Tajnoj večeri poslednji, trinaesti gost bio je Juda, a Hrist je razapet na Veliki petak.

Baksuzluk trinaestice nije vezan samo za malerozno trinaesto prase, pa se zato danas grade zgrade bez 13. sprata. Mnogi avioni i pozorišta nemaju obeležen 13. red sedišta, a kuće u ulici se, umesto ovim brojem, obeležavaju sa 12a.



Ovom danu često i nesvesno pripisujemo loše znamenje, pa smo skloni da, ukoliko nam se desi nešto neprijatno i nepredviđeno toga dana, sve pripišemo- baksuzluku samog dana.

Neki stručnjaci imaju vedriji pogled na posledice ovog dana, i tvrde da on može biti bezbedniji od svih drugih dana, zbog povećanog opreza kod sujevernih.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Politika

Povezane vesti:


>