Ostalo

Smeno

Petak trinaesti! Strah stariji od hrišćanstva!

Veruje se da je na ovaj dan nastao praroditeljski greh! Petak trinaesti! Strah stariji od hrišćanstva! Mnogi smatraju da je petak trinaesti baksuzan dan i na ovaj datum izbegavaju da rade bilo šta što bi ih moglo dovesti u neki rizik. Psiholozi, za strah od ovog datuma, imaju poseban, komplikovan naziv-triskaidekafobija. U narodu ovaj strah je poznat kao sujeverje.

Petak trinaesti! Strah stariji od hrišćanstva! Svet PlusIako se koren straha od petka 13. upravo traži u religiji, postoje naznake da je strah od ove cifre stariji i od hrišćanstva jer Hamurabijev zakon među svojim pravilima nema broj 13. Veruje se da je petak 13. bio dan kada je Eva pojela jabuku sa drveta znanja. Na taj dan je i Kain ubio Avelja, a veruje se da su tada počele biblijske poplave. Na Hristovoj Tajnoj večeri poslednji, trinaesti gost bio je Juda, a Hrist je razapet na Veliki petak.

Baksuzluk trinaestice nije vezan samo za malerozno trinaesto prase, pa se zato danas grade zgrade bez 13. sprata. Mnogi avioni i pozorišta nemaju obeležen 13. red sedišta, a kuće u ulici se, umesto ovim brojem, obeležavaju sa 12a.Ovom danu često i nesvesno pripisujemo loše znamenje, pa smo skloni da, ukoliko nam se desi nešto neprijatno i nepredviđeno toga dana, sve pripišemo- baksuzluku samog dana.

Neki stručnjaci imaju vedriji pogled na posledice ovog dana, i tvrde da on može biti bezbedniji od svih drugih dana, zbog povećanog opreza kod sujevernih.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Politika

Povezane vesti:


>