Zdravlje

Ljubav

Pirevina spada u vrstu korova, a ustvari je biljka koja leči sve!

Biljka koja leči sve! Pirevina ili pirika je manje ili više poznata biljka. Mnogi su je viđali ali nisu znali da se tako zove, a još manje su znali koliko je ona ustvari lekovita. Pirevina spada u vrstu korova i na našem podneblju je veoma rasprostranjena. 

Pirevina spada u vrstu korova, a ustvari je biljka koja leči sve! Svet Plus



Pirevina je letnja biljka koja se nakon branja pere hladnom vodom, a zatim se čisti od žilica i suši. Kada se osuši koristi se u obliku čaja, dok se od svežeg korena cedi sok koji se koristi kao oblog. Lekovita svojstva pirevine, pomažu u lečenju i prevenciji mnogih bolesti.

Najčešće se upotrebljava za lečenje upalnih procesa bešike i mokraćnih kanala, za izbacivanje kamena iz bubrega, kao i kod lečenja kardiovaskularnih bolesti. Njena lekovita svojstva pomažu i kod lečenja reume, artritisa, kožnih  bolesti, dijabetesa kao i kod menstrualnih problema.

Pirevina je odličan saveznik i u lečenju bolesti jetre, žuči i tuberkuloze, a često se koristi i za čišćenje krvi i jačanje nervnog sistema. U svakom slučaju primena ove biljke je veoma široka, ali sa njom svakako treba biti oprezan.

Nemojte preterati sa doziranjem, jer prevlike doze pirevine izazivaju drastičan gubitak kalijuma iz organizma kao i probleme u radu bubrega.
 

Najjeftiniji lek za kožu! Cinkova pasta dubinski čisti pore i uklanja sve mrtve ćelije!

Alkalne namirnice! Smanjite kiselost tela i sprečite bolest!



Što se tiče načina upotrebe kod pirevine se koristi isceđeni sok iz svežeg korena, čaj ili kao oblog. U litru vode stavi se tri kašike korena pirevine, poklopi se i polako kuva dok se pola ne ukuva. Nakon toga dobijamo čaj koji ukoliko se uzima tri puta dnevno oslobađa krv svake nečistoće. Čaj od pirevine leči još i slabo mokrenje i nemoć mokrenja, groznice i razna zapaljenja. 

Za lek se upotrebljava koren, stablo i lišće. Svi ovi delovi mogu se lako ostaviti i da prezime. U korenu se nalazi najveći deo lekovitosti jer je koren na nekim mestima dugačak po metar i više.

Pirevina je vrlo mirisna, posebno list, jer u njemu ima najviše etarskog (isparljivog) ulja, od čega, uglavnom, i potiču lekovitost i prijatan miris ove tako korisne biljke. Pirevina još sadrži ugljovodonike, belančevinaste materije, sluzi, saponine, trigliceride, karotin, askorbinsku kiselinu, soli jabučne kiseline, mineralne soli, ali i još mnogo toga zbog čega je dejstvo ove biljke višestruko, raznovrsno, pa joj je i primena tako široka.


Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>