Ostalo

Sme�no

Recept za domaći kuvani sir! (VIDEO)

Sir su proslavili Francuzi i Italijani, s tim što prvima nijedan ozbiljan obrok ne može da prođe bez ovala sa sirevima, i jedu ih i pre i posle ručka i večere. Imaju i obroke u koje su uključeni samo sirevi i vino. Mi vam donosimo recept za domaći kuvani sir.

Recept za domaći kuvani sir! (VIDEO) Screenshoot/Youtube



Italijani skoro da nemaju jelo bez sira, a posuda sa rendanim parmezanom podrazumeva se na stolu, poput soli i bibera. Rusi su prvi počeli da prave slatka testa sa sirom, a Nemci su taj „izum” usavršili.

Švajcarci su promovisali fondi, čija je osnova sir koji se topi i u koji se umače hleb. Neki sirevi, poput rakleta, tope se postepeno. Većina postane elastična i ljepljiva dok se topi, a ima i onih koji se nejednako tope jer im se masti odvoje dok se greju, dok se neki, poput halumija, panira i rikote, nikako ne tope i postaju još čvršći dok se greju.

Za domaći kuvani sir potrebno vam je:

- 4 litara mleka
- so
- alkoholno sirće 150 ml.

 

Dekorativna zimnica! Šarena salata! (VIDEO)

Vranjanska samsa - tradicionalna pita! (VIDEO)




Priprema:

U odgovarajući lonac ulijemo mleko, malo ga posolimo i kuvamo na srednje jakoj vatri do temperature po prilici 95°C, odnosno, do pre vrenja.Zatim mleko sklonimo sa vatre i ostavimo da se ohladi do temperature od oko 45°C.

Kada se mleko ohladilo na željenu temperaturu, oberemo ga (maknemo koricu sa površine mleka) i u njega ulijemo alkoholno sirće pomoću kog će se mleko zgrušati.

Povremeno mešajući pričekamo da se sir počne odvajati i da tečnost postane zelenkasta. Zatim sve zajedno preko dvostruke gaze procedimo kroz sito i ostavimo da se sir dobro ocedi.
 

Posne, čokoladne loptice sa lešnikom i višnjama!


Potom skupimo krajeve gaze i čvrsto ih držeći, u hladnoj vodi (može pod mlazom hladne vode) trljajući gazu između prstiju ispiremo sir od viška kiselosti. Zatim i dalje čvrsto držeći krajeve gaze, drugom rukom okrećemo donji deo u kojem se nalazi sir i polako ga cedimo.

Potom gazu sa sirom premestimo iznad čvrstog sita, rastvorimo je i kašikom sir ravnomerno rasporedimo po kalupu. Krajeve gaze preklopimo preko poravnate površine sira i sve zajedno odozgo još malo utisnemo prikladnom posudom ravnog dna (manji lončić koji stane u sito sa sirom), a koja će ujedno biti i teret kako bi dobili čvrst sir.
 

Domaća pašteta od jaja! Zdrav i ukusan obrok!


Sve zajedno ostavimo da se cedi 2 sata, pa sir izvadimo iz gaze i položimo na ravnu podlogu. Ovako pripremljen sir možemo konzumirati odmah ili ako ga ostavimo na suvom i tamnom mestu on će dobiti žućkastu koricu koja će mu produžiti vek trajanja.

Prijatno!

Još recepata možete pogledati OVDE.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/finirecepti.net.hr

Povezane vesti:


>