Sme�no

Ostalo

Luda Nasta, izraz koji pogrešno upotrebljavamo! Nasta je bio muškarac!

Ako nešto radite kao luda Nasta, to uglavnom podrazumeva besmislenu, besciljnu, uzaludnu i može biti pomalo luckastu radnju. Luda Nasta, izraz koji pogrešno upotrebljavamo! Nasta je zapravo bio muškarac!

Luda Nasta, izraz koji pogrešno upotrebljavamo! Nasta je bio muškarac! Svet PlusPriča ide ovako - posle propasti Prvog srpskog ustanka, a pre dolaska Turaka, Srbi su napustili Beograd. Ostao je samo jedan čovek! Zvao se Anastas (Nastas), odmilja zvani Nasta, Cincarin sa Dorćola, iz ugledne trgovačke porodice koja je pomagala ustanike. 

U to vreme Nasta se smatrao ludim, jer kada su svi napustili Beograd, on je odlučio da ostane. Navodno, Turci su ga zatekli kako sam luta ulicama, doziva ljude, smeje se i peva, pa su ga, kao bezopasnog, poštedeli.

Kako ni pod pretnjoj smrću nije hteo da napusti ni svoj dom ni Beograd od tog vremena se ustalio izraz “ludi Nasta”, koji se odnosi na one koji se ne ponašaju u skladu sa opšteprihvaćenim standardima ponašanja. 

Tako je Nasta postao sinonim za sve lude poteze koje napravite u životu.

Kako je Nasta postao žena?

Ime Anastasija, odnosno hipokoristik Nasta, zaživelo je na našim prostorima mnogo više od muškog imena Anastas, i zbog toga je moguće da je i “ludi Nasta” u narodnim predanjima vremenom promenio rod i postao “luda Nasta”.
 

Potresna ispovest: Zar može da se umre od samoće i tuge?

Porodična terapija - to je razvod! Razlika između ljubavi i patoloških odnosa!

Kako muškarac gleda ženu! Sedam tipova: Požuda, strah, potcenjivački...

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Istorijski Zabavnik

Povezane vesti:


>