Region

Svet

Region

Festival srpskog filma fantastike: Američki reditelj Sem Firstenberg specijalni gost!

Festival srpskog filma fantastike (FSFF), osnovan u januaru 2006. godine, prva je manifestacija u Srbiji koja je počela da se zanima za domaće filmsko stvaralaštvo u oblasti fantastike, naučne fantastike i horora. Američki reditelj Sem Firstenberg specijalni gost!

Festival srpskog filma fantastike: Američki reditelj Sem Firstenberg specijalni gost! Screenshoot/Youtube
Američki reditelj Sem Firstenberg biće specijalni gost 13. Festivala srpskog filma fantastike, koji se održava od 17. do 20. oktobra u Studentskom kulturnom centru Beograda.

Firstenberg je tokom tri i po decenije rediteljske karijere režirao 22 filma, a njegov stvaralački opus uključuje žanrove od komedije, preko akcije, do naučne fantastike i horora. Široj publici svakako je najpoznatiji po filmovima serije "American Ninja".

Sem Fisternberg će na ovogodišnjem Festivalu srpskog filma fantastike održati masterklas u petak, 18. oktobra u 19 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra. Nakon masterklasa posetioci će moći da pogledaju Firstenbergov akcioni horor film ,,Ninja III: The Domination’’.

Firstenberg je izrazio veliko zadovoljstvo zbog učešća na predstojećem Festivalu i pozvao sve zainteresovane poštovaoce horor i akcionih filmova da se pridruže masterklasu.

"Drago mi je da ću biti u prilici da učestvujem na Festivalu srpskog filma fantastike i podsetim publiku na dosadašnji rad", rekao je američki reditelj i dodao da će deo predavanja posvetiti periodu 80-ih godina prošlog veka, kada je snimao nezavisne, niskobudžetne filmove.

Na 13. Festivalu srpskog filma fantastike biće prikazana 34 kratka filma iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta, dok će u informativnom programu, van konkurencije, biti prikazano još tridesetak.

Selektor inostranog programa Festivala, Mladen Milosavljević, ističe da ovogodišnji strani izbor čine naslovi snimljeni u protekle dve godine, u veoma raznolikim produkcijskim uslovima.

"Potrudili smo se da ovogodišnja inostrana selekcija, u žanrovskom i podžanrovskom smislu bude što raznovrsnija, kako bi ovdašnji ljubitelji horor filma, fantazije i naučne fantastike mogli da pronađu ponešto za svoj ukus. Naročito smo ponosni na kvalitet odabranih filmova, među kojima će se naslovi koji su u proteklih godinu i po nagrađivani ili bili uvršteni u takmičarski program najvećih svetskih festivala filma fantastike, kao što su festivali u Portu, Briselu, Los Anđelesu, Bilbau, San Sebastijanu, Bučonu, Torontu, Sidžesu. Neki od filmova prikazivani su i na velikim festivalima mejnstrim filma, poput onih u Kanu, Sandensu i Tibeki"- kaže Milosavljević i dodaje da je najveći broj filmova pristigao sa engleskog i španskog govornog područja, dok su neki od najboljih stigli iz država koje nisu poznate po tradiciji pomenutih žanrova, kao što su: Holandija, Finska, Andora, Peru, Irak i Malezija.

Ulaz na sve projekcije i Firsternbergov masterklas je besplatan.

Festival srpskog filma fantastike organizuje se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Mondo

Povezane vesti:


>