Ostalo

Sme�no

Google pretraživač slavi rođendan: Evo kako je zbunio ljude!

Google pretraživač danas slavi rođendan! Evo kako je 2003. godine zbunio ljude! Prošla je 21 godina od kada su Leri Pejdž i Sergej Brin počeli da rade na stvaranju pretraživača, drugačijeg od svih postojećih. Studenti Univerziteta Stanford, nedaleko od Silicijumske doline, razvili su softver koji je u obzir uzeo i odnose između internet stranica, zarad što boljeg rangiranja u rezultatima pretrage. Tada se tehnika pretraživača temeljila samo na osnovu zbrajanja ključnih reči.

Google pretraživač slavi rođendan: Evo kako je zbunio ljude! Svet Plus




Pretraživač Google pokrenut je pre dvadesetjednu godinu, u septembru 1998. godine u jednoj unamljenoj garaži u Menlo Parku, u Kaliforniji. Naziv je dobio od izvedenice reči “Googol” koja označava broj deset na stoti (jedinica sa 100 nula).

2005. godine, kompanija je rođendan slavila 26. septembra, dok je 2004. rođendan bio obeležen 7. septembra. 2003. godine, Google je rođendan slavio 8. septembra.

Kompanija je na sajtu prikazala 4. septembar 1998. godine kao datum početka kreiranja novog mehanizma za pretragu.

Google je zbunio ljude kada je 2013. godine priznao da je slavio rođendan na četiri različita datuma.

Pitate se zašto se onda kompanija zadržala na 27. septembar? Zato što je 2002. godine na taj dan obeležila rođendan doodle slikom. Od tada se rođendan kompanije obeležava nekom doodle slikom



Prema legendi koja kruži Silicijumskom dolinom, Brin i Pejdž su ponudili kompaniju na prodaju za otprilike milion dolara, ali kupce nisu našli.

U avgustu 2004. godine, Google se našao na berzi sa cenom deonice od 85 dolara, dok se danas, sa njima trguje po više od 1.000 dolara po deonici.

Sedište Googla se nalazi u gradu Mauntin Vju u Kaliforniji.
 

Šta predskazuje vreme na Krstovdan! Verovanje i običaji! (VIDEO)

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>