Ostalo

Sme�no

Mirisno slatko od dunja! Recept naših baka! (VIDEO)

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate. Mirisno slatko od dunja! Recept naših baka!

Mirisno slatko od dunja! Recept naših baka! (VIDEO) Svet Plus



Semenke dunje sadrže čak 15% ulja i velike količine važnog sastojka amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom. Zbog svega toga dunja je izuzetno lekovito voće.

I same znate da su dunje tvrde čak i onda kad su sasvim zrele ali idemo redom. Za početak dunje dobro operite, najbolje novim suđerom za sudove. Stavite veću šerpu sa vodom u koju mogu da stanu dunje od kojih želite da pravite slatko (da ogreznu). Onda kada voda bude mlaka spuštate dunje i ostavite da se kuvaju na tihoj vatri minut-dva. Vadite rešetkastom kašikom i odmah prelivate hladnom vodom. Ovako će se dunje lako ljuštiti. 

Zatim naseckajte dunje na kockice i izmerite količinu. Izmerite kristal-šećer za sirup ( na kilogram voća, stavite barem pola kilograma šećera) i prelijte čašom vode, ukuvajte da bude gusto.
 

Slatka zimnica: Recept za slatko od neljuštenih šljiva!





 

Orah moćno sredstvo za nedostatak joda, smirenje i mršavljenje! (RECEPT)


Kockice dunja spuštajte u sirup i kuvajte na jačoj vatri desetak minuta skidajući penu sa površine. Smanjite temperaturu i dokuvajte slatko još petnaestak minuta. Slatko nikako ne mešajte, već samo povremeno protresite šerpu.

Kad sklonite sa ringle, dodajte nekoliko kolutova limuna i malo cimeta ukoliko volite njegovu aromu i sačekajte da se prohladi pa sipajte u sterilisane tegle i zatvorite. Neko dodaje i orahe, bademe, lešnike, pa čak i suvo grožđe, odluka je na vama. Prijatno!

Još ideja za pripremu zimnice pogledajte OVDE

U video snimku pogledajte još jedan fantastičan recept od dunja.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>