Zdravlje

Ljubav

Kesten čisti krv i jača imunitet! Evo kako se koristi!

Domaće kestenje čisti krv i jača imunitet. Teško se vari, ali zato daje puno energije, jer sadrže mnogo ugljenih hidrata, belančevina, šećera, masti i celuloze. Stari narodi koristili su ih za jačanje organizma. Siromašni su ga koristili da bi se prehranili. Poznato je da je rimski car Cezar naredio da se spale šume kestena na područjima koje je osvajao, samo da bi uništio izvor hrane domaćem stanovništvu. Evo kako se koristi!

Kesten čisti krv i jača imunitet! Evo kako se koristi! Svet PlusKesten sadrži vrlo vredne minerale i vitamine kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe, skoro sve grupe vitamina B. Plodovi se koriste u ishrani na razne načine –kuvani, pečeni, kao pire, sušeni za brašno, u mnogim slatkim i slanim jelima, kao med od kestena…

Kestenov list leči probleme sa disanjem, čisti organizam…

Listovi kestena se koriste kao čaj. Sadrže čak 95 odsto tanina, razne esencijalne smole i vitamin K, koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja, jer sužava krvne sudove. S majčinom dušicom u kombinaciji leči probleme sa disajni sistemom, čisti organizam, pomaže kod bolova u leđima, kod dijareje itd. Med od kestena je takođe izuzetno hranljiv i lekovit. Leči gastritis i probavne smetnje, štiti jetru, doprinosi boljoj cirkulaciji krvi itd.
 

Jednostavne vežbe koje smanjuju podbradak!

Divlji kesten nije jestiv, ali se koristi u narodnoj medicini.

Ima u sebi escina (saponin), koji je zaslužan za učvršćivanje zidova kapilara i vena, te smanjuje oticanje limfe i pomaže kod kožnih oboljenja.

Koliko je zdrav plod i kako se koristi?

Od plodova je poznata tinktura za proširene vene, kod problema sa cirkulacijom, bolovima u kostima, zglobovima, leđima; cvetovi se takođe koriste u izradi tinktura za lečenje reumatskih tegoba, gihta, artritisa i neuralgija; a od pupoljaka se prave i poznate Bahove cvetne kapi koje navodno pomažu kod učenja, koncentracije i sl.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Telegraf

Povezane vesti:


>