Lepota

Ljubav

Ružina vodica - turski recept za moćno sredstvo protiv bora i virusa!

Ružina vodica je provereni delotvorni narodni lek. Turski recept za moćno sredstvo protiv bora i virusa! Pored toga šta nas štiti od virusa, vrlo je efikasna pri lečenju ranica, čireva i bubuljica. Evo kako da napravite ovu mirisnu vodicu...

Ružina vodica - turski recept za moćno sredstvo protiv bora i virusa! Svet PlusRužina vodica i ruže generalno najstarije su i najefikasnije sredstvo za negu lepote i očuvanje zdravlja. Mnoga tajna svojstva ovog predivnog cveta otkrili su stari Indijci i Arapi, a njegove latice i njihovo blagotvorno dejstvo već vekovima su temelj lepote žena sa istoka, pa i mnogih Turkinja, što i nije nikakvo čudo jer Turska spada u najveće svetske proizvođače ruža.

A u istočnoj Anadoliji  u oblasti Šanliurfa, tačnije uz reku Tigar, cveta jedinstvena crna ruža. Međutim, ako se biljka preseli van te teritrije, daje samo crvene cvetove.

Zbog bogatstva vrsta i mirisa, ruže imaju višestruku primenu: koriste se u verskim i drugim obredima, za pripremu čajeva pa čak i kao hrana. Kod nas je, recimo, poznat ratluk od ruže.

Koristi od ruže:

Poboljšava varenje.

U jelo, najbolje u salatu, stavite ružine latice. Tako ćete efikasno očistiti creva i poboljšati probavu. Isti efekat se dobija i ako pijete čaj od ruže.

Zaustavlja krvarenje.

Krvarenje i upalu oka zaustavićete gotovo trenutno ako pijete čaj ili oko isperete organskom ružinom vodicom.

Organi za disanje.

Simptome gripa i prehlade ublažićete čajevima od suvih ružinih plodova (kod nas se koristi šipak, plod divlje ruže).Svojstva ružine vodice:

- Deluje protivupalno i kao diuretik. Umor nakon dugog i napornog radnog dana možete otkloniti ako istrljate bilo ružinom vodicom ili popijete jedan gutljaj. Ukoliko je      koristite ujutro, smanjićete tamne kolutove ispod očiju.
- Otklanja glavobolju. Maramicu nakvasite vodicom i stavite na čelo. Glavobolja će ubrzo da umine.
- Puna je vitamina C koji u telu ubrzava sintezu kolagena, neutrališe slobodne radikale i tako usporava starenje.
- Deluje opuštajuće.
- Otklanja nepravilnosti na koži kao što su miteseri, strije i bore.
- Jača folikul dlake i ubrzava cirkulaciju vlasišta, te tako sprečava opadanje kose.
- Čisti i zateže kožu: Tanin, pektin, E i B vitamini čiste i zatežu kožu te zato predstavlja idealan tonik.
- Deluje antibakterijski, pa je vrlo efikasna u slučaju ranica, čireva i bubuljica.
- Dobra vest je da ružinu vodicu možemo pripremiti sami, kod kuće. Najbolje je napraviti organsku vodicu, koja se zapravo dobija destilacijom, jer u tom slučaju može i    da se pije.
Priprema organske vodice.

Za taj poduhvat potrebno vam je:

Latice ruže (4-5 većih cvetova)
Dublja šerpa sa poklopcem (najbolje staklenim)
Porcelanska činijica
Kamena podloga na kojoj će činijica da stoji
Čista voda (5 čaša)
Led

NAPOMENA: Za vodicu je najbolje koristi roze i crvene cvetove jer u njima ima najviše esencije a i najlepše mirišu.


Priprema:

U šerpu sipati vodu, u nju staviti držač za činijicu pa je zagrevati. Neposredno pre nego što provri u vodu dodati iskidane latice i poklopiti prevrnutim poklopcem. Para sa esencijama ruže kondenzovaće se na poklopcu i kapati u činijicu. Da bi se proces ubrzao, na poklopac staviti led. Destilacija treba da traje dvadesetak minuta. Ovako dobijenu ružinu vodicu sipati u staklenu flašicu i čuvati u frižideru. Ona se može koristiti kao takva, ali od nje se mogu praviti tonici za razne namene.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Lisa

Povezane vesti:


>