Region

Svet

Region

Srbija je izabrala svog kandidata: Kralj Petar I u trci za Oskara! (VIDEO)

Srbija je izabrala svog kandidata za prestižnu nagradu Američke filmske akademije Oskar. "Kralj Petar I" u trci za Oskara! Ceremonija dodele Oskara, 92. po redu, održaće se 9. februara 2020. godine u “Dolbi teatru” u Holivudu.

Srbija je izabrala svog kandidata: Kralj Petar I u trci za Oskara! (VIDEO) Screenshoot/YoutubeSrbiju će predstavljati film “Kralj Petar I” Petra Ristovskog, nastao po romanu “Čarape kralja Petra” Milovana Vitezovića.

Petar Karađorđević, kao mlad proteran je iz Srbije od strane suparničke dinastije Obrenović. Nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu sa zemljom iz koje je potekao, narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada. Spletom istorijskih okolnosti, vraća se u domovinu, uvodi parlamentarnu demokratiju na dvor i započinje obnovu Srbije. Ali Srbiji se ne da da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi svetski rat. Posle dve herojske bitke na Ceru i Kolubari, vlada donosi odluku da je povlačenje neminovno.

Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda koji se povlači, ona zavetuje samog kralja da mu, umesto nje, preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj smrznutog Marinka pronalazi prekasno, a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata.

Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Krfa i ostrva Vido – ostrva smrti ali i srpskog vaskrsnuća! Pred smrt, Petar Prvi podiže spomenik Makreni u njenom selu Slovac.

Na samrtnoj postelji ima jednu želju: da mu nazuju par čarapa koje nije uspeo da odnese Marinku.

Ceremonija dodele Oskara, 92. po redu, održaće se 9. februara 2020. godine u “Dolbi teatru” u Holivudu.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>