Ostalo

Smeno

Nastali su kao zimnica! Sušeni kolači od šljiva!

Nastali su kao zimnica! Sušeni kolači od šljiva nekada su u užičkim selima bili obavezna zimnica i poslastica koja se u posebnim, zimskim prilikama delila tek pomalo i tek ponekom.

Nastali su kao zimnica! Sušeni kolači od šljiva! Screenshoot/RTSRecept za tradicionalni, bakin kolač koji zadržava miris i ukus šljive, naizgled je jednostavan, a sastojci – dobre, zrele madžarke, suva drva, malo brašna, sunce i strpljenje.


„To je prvi srpski kolač, tako ga zovu, ja sam naučila od moje mame i od moje bake, one su pravile i moja generacija se seća, dok ovi mlađi ne znaju pa onda iz radoznalosti probaju ili kupe“, kaže Ana Dabović iz Sirogojna.

"Kuva se samo šljiva dok ne učezne voda. Onda se to lepo zgusne kad se doda brašno, pa se stavlja na kupusnu lisku, suši se, prevrće se par dana, do dvadesetak, mesec dana, zavisi od vremena. Bitno je da sunca ima dosta“- napominje Dabovićeva.

Svake jeseni Ana napravi najmanje 500 kolačića, a oni odu na sve strane šireći krug njihovih ljubitelja.„Nosim ih na poklon u Crnu Goru, kad pođem kući u Budvu, a nosim i prijateljima u Bosni. Svi su zadovoljni, prezadovoljni“, ističe Sonja Marković iz Budve.

U svom šarenilu domaće zimnice, prvi srpski kolač postao je zaštitni znak Sirogojna, sela čuvara tradicije, običaja i sećanja.
 

Meksička salsa! Ukusna zimnica u tegli!

Viber

Autor: O.J
Izvor: RTS


>