Ostalo

Smeno

Glupost često oblači masku emotivnosti! Samo pametan čovek ume da uživa!

Kako reagovati na sopstvene greške i u kom pravcu usmeriti emocije! Psiholog Mihail Litvak poručuje, glupost veoma često oblači masku emotivnosti! Samo pametan čovek ume da uživa!

Glupost često oblači masku emotivnosti! Samo pametan čovek ume da uživa! Svet PlusGlupost vrlo često oblači masku emotivnosti. Takav čovek se od optužbi za svoje glupo ponašanje brani izjavom: Ja sam emotivna osoba! To se prvenstveno odnosi na negativne emocije, kao što su bes, strah, uznemirenost i žudnja.

Psiholozi su odavno utvrdili da nedostatak informacija i nemogućnost da se proceni situacija prouzrokuju snažne negativne emocije i kod pametnih i kod glupih ljudi. Ali pametan čovek iz svojih neuspeha izvlači zaključke, stiče iskustvo, tako da se sledeći put dobro snalazi u takvoj situaciji i više nema negativne emocije, jer mu je sve jasno, čak i ako mu ne ide najbolje.

Morate da budete aktivni, jer samo onda se energija uložena u emocije pretvara u dela. Kod glupog čoveka, ona se ispoljava kao ljutnja ili razdražljivost. Samo što ljutita budala izliva svoje emocije na druge, a razdražljiva ih obuzdava i usmerava ka sebi, čak se time i hvali: Iznutra sav ključam, ali se kontrolišem. To je najgora vrsta psihološkog stanja.

Što je čovek pametniji, postaje smireniji ne samo spolja, već i iznutra.

Da li je pametan čovek emotivan? 

Da, veoma. Samo što sve svoje emocije usmerava na rad! On podseća na plovnu reku, koja je po površini mirna, a ispod toga je dubina. Sva moć toka se oseti kada uđete u reku. Zato pametni ljudi nisu toliko upadljivi.

Emotivan, ali glup čovek, liči na planinski potok koji prska vodu okolo (vreo temperament) ili ima velike brzake (razdražljivost). U oba slučaja, nije ni plovan ni koristan.

Evo još jedne analogije koja odražava odnos uma i osećanja. Um treba posmatrati kao kanal za emocije. Zato emotivna osoba mora da poseduje još širi kanal intelekta, od onih manje emotivnih. Onda će sve emocije krenuti u pravcu akcije. A kada je čovek okupiran poslom, on ima samo jednu emociju i to pozitivnu – emociju poleta. I tada postiže uspeh, a njegove emocije iz širokog kanala visokog intelekta ulaze u beskrajni okean radosti.
 

Užasne kletve koje traju vekovima!

Otac kolac i majka paćenica!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Stil

Povezane vesti:


>