Lepota

Ljubav

Najbolja zaštita od sunca za osetljivu kožu

Leto vam može teško pasti ako imate osetljivu kožu. Kremu za sunčanje ne možete da preskočite ali svaka koju probate vam izaziva neku neprijatnost, izgorite i pored nje ili dobijete osip po telu.

Najbolja zaštita od sunca za osetljivu kožu Svet Plus




Otkriću vam na šta da obratite pažnju.

Veliki broj krema za sunčanje zna da pecka, izaziva reakciju koja peče, svrbi i ružno izgleda. 
Umesto da vam pomaže, zapravo vam odmaže. 
Propade vam letovanje.
I dok svi vaši prijatelji uživaju u odbojci na pesku, vi sedite u hladu, ispod suncobrana ili u baru, sa velikim šeširom i velikim naočarima i dugačkim rukavima. 

Da li vam se to dešavalo? 
Istraživanja su pokazala da svaka četvrta osoba makar nekoliko puta u svom životu doživi ovakvu neprijatnost. Spadate li i vi u njih? 
Krema za sunčanje ne mora i ne treba da bude vaš neprijatelj već naprotiv, znate onu frazu "spf is your bff"? Samo morate odabrati pravu. 


*Mineralna vs. hemijska krema za sunčanje. 

Sve kreme su faktički sa hemijskim filterima. Sve što je napravljeno od materija je hemikalija, uključujući i vodu. Ne možete napraviti kremu za sunčanje bez hemikalija. 
Ali... Poslednjih godina hemikalije su postale sinonim za "napravljeno u laboratoriji" ili "sintetičko" za razliku od onih koje nazivamo "prirodnim".

Ok, sada kada smo to raščlanili možemo da idemo dalje. 

Postoje 2 vrste krema za sunčanje: hemijske i mineralne. 

Hemijske kreme za sunčanje sadrže u laboratorijama proizvedene supstance koje upijaju štetne sunčeve zrake, dok su mineralne – prirodne i sadrže minerale koji, u određenim količinama, blokiraju zrake. U hemijskim kremam se koriste sintetički UV filteri kao što su Avobenzone, Octocrylene i Mexoryl.

U mineralnim kremama se pak koriste samo UV filteri na bazi minerala kao što su Titanium dioxide (titanijum dioksid) i Zink oxide (cink oksid). 
Ako imate osetljivu kožu, mineralna zaštita od Sunca je ono što vam je neophodno ali i oni mogu izazvati reakciju na koži, prilično su inertni. Oni mogu izazvati reakciju samo ukoliko ste alergični na te supstance ali sreća je da su takve alergije zaista retkost.  

Za hemijske filtere koje sam gore navela je poznato da mogu izazvati alergiju i iritaciju. Ako ste u prošlosti loše reagovali na neku kremu za sunčanje, izvesno je da je neka od pomenutih supstanci za to odgovorna. 

Lista sastojaka koji mogu izazvati reakciju:

*Benzophenone grupa: oxybenzone, methanone, benzophenone-3 i ostali sastojci koji se završavaju na "benzophenone". 
*Cinnamate grupa: ethylhexyl-p-methoxycinnamate i 2-ethoxyethyl-p-methoxycinnamate.
*Dibenzoylmethane grupa: avobenzone i eusolex 8020. 
*Octocrylene 
*Para-Aminobenzoic Acid (PABA)
*Salicylate
*Parfemi i prezervativi.


Supstanca zvana cink oksid (zinc oxide) je odobreni zaštitnik kože od strane FDA (uprava za hranu i lekove). 
Šta to znači? Znači da štiti kožu od štetnih nadražaja i smiruje je ili još jednostavnije - štiti kožu od iritacija a ako je već nadražena nečim - smiruje je. 

Na našem tržištu se (nažalost) ne može kupiti mnogo krema sa mineralnim filterima ali situacija se polako popravlja. 

Neke od krema sa SPF-om ali i mineralnim filterima su Avene mineralna krema sa spf 50+, Biobaza losion za sunčanje spf 30, Uriage Bariesun krema spf 50+ i novost na našem tržištu iz Bioderme - Photoderm mineral 50+ sprej.

Više na ovu temu pročitajte klikom na ime autora teksta. 

 

Viber

Autor: Susnyarusa
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>